Blog de profesor

Putati-va sanatos copiii!

12.16.2014 · Posted in Din viata de zi cu zi

Dupa nastere, bebelusul are nevoie sa stea cat mai mult in apropierea mamei sale si chiar la pieptul ei. Are nevoie de atingerea acesteia, de blandetea din vocea ei, de apropiere fizica. Purtatul bebelusului ii ajuta pe cei doi sa stea cat mai mult impreuna, astfel incat, copilul sa se acomodeze treptat la mediul exterior. De asemenea, mama va avea mainile libere si va putea sa se ocupe de treburile casnice in timp ce isi va supraveghea copilasul.

Pentru a se putea descurca prin casa ori in afara ei, majoritatea mamicilor apeleaza la achizitionarea unui port bebe. Insa, nefiind corect informate, multe dintre acestea aleg un sistem de purtare care nu este ergonomic si care poate costa uneori cat unul din categoria celor sanatoase sau chiar mai mult. Important este ca fiecare mamica sa se informeze inainte de a achizitiona un astfel de sistem si sa nu se simta jignita daca cineva ii atrage atentia ca nu a facut alegerea potrivita. Din greseli se invata si nimeni nu s-a nascut invatat. Important este sa cercetam pentru binele copilului nostru si sa acceptam sfaturile de bine care vin de la cei din jur.

In acest articol voi prezenta care este diferenta intre sistemele ergonomice si cele neergonomice, in speranta ca informatiile publicate vor ajuta viitoarele sau proaspetele mamici sa isi poarte copiii in mod sanatos.

purtat_ok1

 

In primul rand, un sistem care iti permite sa iti porti copilul cu fata la directia de mers este unul nesanatos. Sistemele ergonomice sunt gandite si confectionate pentru purtarea bebelusului cu fata la purtator.

purtat_ok2.jpgPozitia corecta a bebelusului este cea broscuta, cu picioarele departate si stand in forma literei M. Fundul trebuie sa se afle mai jos decat genunchii, iar puntea carrier-ului trebuie sa vina de la un genunchi la celalalt, sustinand astfel foarte bine intreaga greutate a bebelusului. Aceasta pozitie este cea optima. Bebelusul sta confortabil, natural, coloana nu ii este solicitata( la inceput va sta curbata in forma literei C, la fel ca in burtica), iar greutatea lui este distribuita uniform, astfel incat, mamei ii va fi usor sa il poarte.

Bebelusul nu trebuie purtat cu fata la directia de mers deoarece stimulii devin suprasolicitati, capul copilului nu este sustinut adecvat, coloana copilului este fortata sa stea curbata invers decat este normal anatomic si este presata, picioarele copilului sunt pozitionate neanatomic, pe simfiza(iar la baieti pe testicule) se exercita o presiune foarte ridicata. De asemenea, corpul carrier-ului nu trebuie sa fie rigid si nici buretat, ci trebuie sa se muleze perfect pe spatele copilului. Nici purtarea copilului cu fata spre mama nu face ca un port bebe neergonomic sa fie unul sanatos din aceleasi inconveniente ca si in cazul purtarii cu fata la directia de mers.

Pentru o purtare sanatoasa puteti alege sisteme ergonomice precum: wrap elastic sau tesut, sling cu inele sau fix, marsupi plus, mei-tai, boba, manduca, etc. Le gasiti pe scutecila.ro Sper ca informatiile prezentate sa va ajute sa luati cele mai bune decizii pentru sanatatea copilasilor vostri.

 

Leave a Reply