Blog de profesor

Despre dublu si triplu test in sarcina

12.15.2014 · Posted in Jurnal de mamica

In timpul sarcinii fiecare mama isi face o multime de griji si se gandeste neincetat la sanatatea copilului pe care urmeaza sa il nasca. Avand in vedere ca exista tot mai multe cazuri mediatizate de copii cu diferite afectiuni, este imposibil sa nu te gandesti daca fatul caruia trebuie sa ii dai nastere este perfect sanatos.

Medicina a evoluat si exista acum diverse posibilitati de a afla raspunsul la unele intrebari care te-ar putea framanta in timpul  sarcinii. O serie de teste genetice neinvazive pot veni in sprijinul mamelor. Testele de screening constau in efectuarea unei ecografii si recoltarea imediata a  unei probe de sange pentru a verifica riscul de a naste un copil cu malformatii. Este important de precizat faptul ca aceste teste nu reprezinta un pericol pentru fat. Cele mai prezente anomalii genetice sunt: Sindromul Down, Sindromul Edwards si Sindromul Patau.

Printre testele genetice indicate in sarcina( in special femeilor peste 30 de ani, deoarece, dupa aceasta varsta, riscul de a naste un copil cu malformatii este mai mare) se numara Dublul Test si Triplul Test.

Dublul Test se face intre saptamanile 11 si 13 de sarcina si consta in realizarea unei ecografii cu ajutorul careia se masoara translucenta nucala si in dozarea din sangele matern a nivelurilor free I a “hCG (subunitatea I a hormonului gonadotrofinei corionice umane) si PAPP-A (proteina plasmatica A asociata sarcinii). Acest test permite identificarea fetilor cu risc crescut de Sindrom Down si Sindrom Edwards. Testul combinat detecteaza 91% dn fetii cu risc de Sindrom Down si 97% din cei cu Sindrom Edwards. Bineinteles, ca exista si o rata destul de mica de rezultate fals pozitive. Unele mamici pot fi atat de speriate, incat hotarasc sa renunte la sarcina.

Triplul Test se realizeaza in saptamanile 14-21 de sarcina si se bazeaza pe determinarea nivelurilor alfa-fetoproteinei (AFP), estriolului neconjugat (uE3) si a gonadotropinei corionice umane (HCG) din sangele matern. Acesti markeri au valori modificate in cazul unor afectiuni precum defectele de tub neural( spina difida, anencefalie) sau in cazul unor anomalii cromozomiale.

Fiind o metoda de screening, valorile obtinute pot fi doar orientative. In cazul unui risc crescut,  gravidei i se pot face o serie de investigatii suplimentare si va fi tinuta sub observatie. Daca rezultatul este negativ, inseamna ca exista o probabilitate mult mai mica de a da nastere unui copil afectat, dar nu este exclus acest risc in totalitate. Singura modalitate de a obtine un diagnostic clar este amniocenteza(ce se realizeaza in saptamanile 15-21 de sarcina), insa aceasta este o metoda invaziva deoarece in abdomenul mamei se introduce un ac cu ajutorul caruia este extras lichidul amniotic pe baza caruia se va realiza testarea.

Eu am fost destul de speriata in sarcina si, la recomandarea medicului ginecolog, am facut dublul test(la 11 saptamani si 2 zile) si triplul test( la 16 saptamani si doua zile). Din fericire, rezultatele au fost bune, dar acest lucru nu m-a facut sa nu ma mai gandesc la sanatatea celui mic. Oricum, nu aveam de gand sa renunt la sarcina, dar as fi stat si mai stresata pana la nastere daca vreo valoare ar fi iesit in afara limitelor. In timp ce asteptam pe holul spitalului sa mi se faca ecografia pentru dublu test, am intalnit o viitoare mamica ce urma sa faca amniocenteza, insotita de sotul ei. Pe chipurile lor se citea disperare si spaima si sper din inima ca totul s-a sfarsit cu bine si in cazul lor. Cazul meu a fost, cu siguranta, unul fericit, deoarece m-am ales cu cel mai simpatic gandacel.

 

Leave a Reply