Blog de profesor

Bolile infectioase in timpul sarcinii

12.12.2014 · Posted in Jurnal de mamica

In timpul sarcinii, bolile infectioase pot provoca o multime de efecte negative asupra fatului deoarece ele pot trece prin placenta. Astfel, pot provoca grave malformatii sau chiar un avort spontan.

Printre numeroasele analize pe care trebuie sa le faca gravida, se numara si unele pentru depistarea eventualelor boli infectioase(in cazul in care femeia este suspectata de o anumita boala). Aceste teste indica prezenta anticorpilor in cazul in care boala a fost contactata in trecut ori prezenta infectiei in sarcina.

Exista un complex pentru depistarea mai multor boli de acest gen, iar acesta poarta numele de testul Torch. Se indica efectuarea lui in primul trimestru de sarcina, dar se pot face si separat analizele care sa indice eventualele boli. Eu am primit indicatie de la ginecolog sa fac testul pentru toxoplasmoza si, astfel, am descoperit ca nu am anticorpi. A trebuit sa repet analiza in fiecare trimestru de sarcina pentru a vedea daca nu am contactat boala in timpul sarcinii. Chiar am fost surprinsa de lipsa anticorpilor pentru ca am fost un copil care a adunat multe animale de pe drumuri si a stat mai mereu bot in bot cu ele. Nu am facut testul torch, cu ajutorul caruia se puteau depista infectii precum: toxoplasmoza, hepatita b, herpes simplex, varicela, rubeola, etc Dupa cum am mentionat, am facut separat cateva dintre analizele incluse si in testul Torch si am considerat ca suma pe care ar fi trebuit sa o platesc poate fi folosita in alt scop. Nu era deloc ieftin si chiar am fost deranjata de faptul ca in unele locuri se face gratuit. Eu mi-am intrebat medicul de familie si a spus ca se plateste, dar o amica din Ploiesti(care a nascut cu o luna inaintea mea) mi-a spus ca l-a facut gratuit cu bilet de trimitere, la Spitalul de boli infectioase. De asemenea, stiam ca in copilarie am facut doar varicela, iar pentru celelalte boli ale copilariei sigur nu aveam anticorpi. Asadar, am incercat sa ma feresc cat mai mult. Totusi, in meseria de dascal, e greu sa te feresti, fiind inconjurat de atatia copii. Chiar vreo doi dintre elevi au facut varicela in timp ce eram insarcinata si am stat stresata pana am aflat despre ce boala a copilariei este vorba, avand in vedere ca pentru rujeola si rubeola eu nu aveam anticorpi. Si, daca am incercat sa ma feresc cat mai mult la locul de munca, tocmai sotul si-a gasit sa faca oreion cand aveam zece saptamani de sarcina. Au urmat zile cumplite. Am citit despre eventualele riscuri; sarcina oprita in evolutie, avort, malformatii. Am sunat disperata doctorita, iar a doua zi eram deja la spital. Sarcina era viabila. Asadar, pentru linistea mea, am mers sa fac analiza pentru virus urlian, o analiza “frumoasa” care a costat “doar” 220 lei. S-a dovedit ceea ce stiam deja, ca nu am anticorpi, dar nici infectia nu era prezenta in organismul meu. Am stat pe la prieteni o perioada de timp, desi locuisem alaturi de sot tocmai in perioada in care era contagios. Totusi, am vrut sa il evit si imi amintesc si acum cat de tare il uram pentru ca se imbolnavise tocmai atunci.  A trecut totul, insa, la o viitoare sarcina nici nu stiu cum as putea proceda…Poate doar sa ma vaccinez din timp macar cu ror…

Asadar, aveti grija, viitoare mamici! Va sfatuiesc sa va faceti din timp toate analizele pentru a sti la ce sa va asteptati si de ce sa va feriti.

Leave a Reply