Blog de profesor

Dinozaurii

12.23.2012 · Posted in creatii literare ale elevilor

Eram pe la varsta de opt ani cand am vazut pentru prima oara dinozauri la o emisiune televizata. Mi s-au parut foarte interesanti. Apoi am aflat ca au disparut cu milioane de ani in urma. Atunci am vrut sa sa stiu mai multe despre aceste animale care au populat candva pamantul si mai ales ce s-a intamplat cu ei.

De atunci, adun mereu informatii despre dinozauri privind modul lor de viata, mediul unde traiau, cu ce se hraneau, cate specii au existat, in care perioade istorice au trait, cand au fost descoperite primele marturii despre aceste animale, in sfarsit, am vrut sa stiu totul despre ei. Am adunat si o colectie de imagini cu diferite specii de dinozauri.

Asa am aflat ca dinozaurii au fost animale vertebrate, care au trait o perioada de 160 de milioane de ani, ca au aparut pe Terra in urma cu 220 de milioane de ani, pe la sfarsitul perioadei triasice, iar in urma cu circa 65.5 milioane de ani, la sfarsitul perioadei cretacice, au disparut, incheind perioada lor de dominatie pe pamant, fara sa fie stabilita, pana acum, si cauza exacta care a dus la disparitia lor.

Am aflat ca primele fosile de dinozauri au fost descoperite pe la inceputul secolului al XIX-lea, scheletele lor devenind puncte de atractie in toate muzeele din lume. In general, termenul de dinozaur desemneaza frecvent reptilele care au trait pe pamant in preistorie, cum ar fi pelicozaurii, dimetrodonii, pterozaurii cu aripi, pleziozaurii, mozazaurii si ichtiozaurii acvatici, cu toate ca, din punct de vedere stiintific, aceste animale nu au fost dinozauri propriu-zisi. Ei au trait pe toata suprafata pamantului, ocupand aproape toate zonele (au fost gasite fosile pana si in Antarctica), numai aerul n-au reusit sa-l stapaneasca, fiindca aici dominau pterozaurii, si nici apa, unde existau diverse reptile marine. Dinozaurii puteau inota, dar nu traiau numai in apa, spre deosebire de alte specii de reptile, contemporane lor, care erau acvatice: plesiozaurii si ichtiozaurii.

Modul lor de hranire era la fel cu al animalelor de astazi: unii dinozauri erau ierbivori, iar altii erau carnivori, adica speciile mai mari se hraneau cu alte specii de dinozauri. Totusi, mi s-a parut interesant masurile lor de aparare impotriva carnivorelor: unele au atins dimensiuni impresionante (sauropodele), altele au ales sa se deplaseze in grup. Unele specii dispuneau de “arme” naturale impotriva carnivorelor, cum era Triceratops, care avea guler osos in jurul gatului si trei coarne pe acest guler, cu care reusea sa il descurajeze pe atacator, sau Stegozaurul, care avea trei spini in varful cozii cu care se apara. Hrana era o problema pentru aceste animale, in special pentru cele ierbivore, intrucat trebuia sa isi petreaca majoritatea timpului mancand, datorita insuficientei nutritive a acesteia. Se mai stie ca dinozaurii erau acoperiti cu solzi. Despre culoarea pielii lor, nu se stie mare lucru, necunoscandu-se nimic precis. Totusi, oamenii de stiinta le atribuie o culoare asemanatoare reptilelor de astazi in nuante de verde, galbui sau cenusiu.

Inmultirea dinozaurilor se facea intr-un mod asemanator reptilelor de astazi, prin oua. Femela depunea ouale intr-un cuib facut in pamant. Exista si pericolul ca ele sa fie furate de alti dinozauri, cum era o specie care avea obiceiul acesta, Oviraptor, care in limba latina inseamna “hot de oua”.

Dinozaurii variau foarte mult si ca dimensiuni, de la o talie gigantica pana la dinozaurii pitici, de numai cativa zeci de centimetri. Am aflat ca, in prezent, au fost identificate peste 600 de specii de dinozauri: de la specii gigantice pana la unele de dimensiuni foarte modeste, asemanatoare cu soparlele de astazi. Iata ce am aflat despre unele specii:

Brontozaurul este unul dintre cei mai cunoscuti dinozauri, cu dimensiuni mari, impunatoare (20 de metri lungime) si cantarea 35 de tone. S-au gasit oua fosile de brontozaur, de 20-30 cm lungime. Aceasta reptila se pare ca traia foarte mult. Mediul sau de viata era mlastina, fiindca se hranea cu plante acvatice.

Brachiozaurul, care se hranea cu frunzele copacilor, se aseamana girafelor din zilele noastre. Avea  14 metri inaltime, 26 de metri lungime si cantarea 50 de tone! Fosile de brachiozaur au fost gasite atat in Africa, dar si in America de Nord.

Tyranosaurus Rex era cel mai feroce dinozaur de prada, o adevarata teroare pentru celelalte animale. Este unul dintre cei mai cunoscuti dinozauri carnivori. Cantarea opt tone, avea 15 metri lungime si 8 metri inaltime. Mergea ridicat pe labele dinapoi; cele din fata erau extrem de mici. In ciuda dimensiunilor si a greutatii mari, era foarte agil. Avea dinti lungi, taiosi, cu care smulgea usor bucati mari de carne din prada sa. Primele fosile de Tyranosaurus rex au fost descoperite in anul 1900, in Statele Unite.

Archaeopteryx era o reptila zburatoare, un fel de stramos al pasarilor. Masura 30 pana la 60 cm lungime si avea dinti, gheare si o coada osoasa, asemenea reptilelor. Poseda insa aripi si pene, ca o adevarata pasare. A trait in perioada jurasica, in Europa Centrala.

Dinozaurul numit Oviraptor nu era mai mare decat un caine. Se hranea cu ouale altor dinozauri. Gratie rapiditatii sale, fugea de indata ce fura oul.

Pterodactylul era o alta reptila zburatoare, dotata cu aripi, dar nu avea pene. Era un pradator destul de agresiv.

Nu se cunoste cauza disparitiei dinozaurilor. Sunt cateva presupuse cauze: schimbarea brusca a climei Pamantului, o epidemie devastatoare, o eruptie vulcanica de mari proportii, un meteorit care a lovit Terra … Insa, la o analiza atenta, nici una dintre aceste teorii nu lamureste pe deplin misterul. Disparitia lor ramane inca o enigma.

Darius-Marian Iftimi, clasa a V-a B

 

Leave a Reply