Blog de profesor

Pentru o Romanie curata

11.18.2012 · Posted in Şcoala Dumeşti

Avem o tara frumoasa. Am avut ocazia sa imi dau seama de acest lucru nu numai din auzite, din documentare, ci si din drumetiile pe care le-am facut prin diverse locuri din Romania impreuna cu familia sau prietenii sau din excursiile organizate impreuna cu elevii mei.

Din pacate, nu pot spune ca avem si o tara curata. Oamenii sunt, de cele mai multe ori, iresponsabili si ucid natura cu fiecare zi ce trece tot mai mult. Nu sunt constienti ca, daca nu vom avea grija de aceasta, viitorul nostru pe pamant nu va putea fi decat unul sumbru si vom ajunge sa fim ingropati in propriile gunoaie.

Sunt destule initiative demne de laudat, care incearca sa-i responsabilizeze pe romani, cultivandu-le spiritul ecologic: Let’s do it, Romania! sau Scoala pentru o Romanie verde, promovata de Zibo. Am incercat si noi sa tragem un semnal de alarma in localitatea in care se afla scoala in care predau. Elevii au fost de acord sa participam la o actiune ecologica in localitatea Dumesti pentru a da o lectie chiar si celor mai in varsta, care arunca ambalajele diverselor produse cumparate de la magazinele din localitate in santurile de pe margine drumului, transformandu-le in gropi de gunoi. Sticlele sau dozele de bere impanzesc si ele drumul. Altii arunca deseurile menajere pe ulite sau pe ses.

La initiativa domnului primar si a doamnei profesor de biologie, ne-am strans intr-o frumoasa zi de octombrie in curtea scolii, profesori si elevi, ne-am grupat in mai multe echipe si ne-am impartit zonele din sat. Apoi, timp de doua ore, am adunat in saci menajeri gunoaiele de pe marginea soselei, de pe ulite sau de pe ses. Sacii i-am lasat in anumite locuri, din care au fost adunati intr-o masina mare, cu care au fost transportati la groapa de gunoi, cu sprijinul domnului primar.

Speram ca aceasta actiune sa traga un semnal de alarma pentru toti cei care isi bat joc de natura, de noi ceilalti si nu in ultimul rand de ei si de urmasii pe care ii vor avea. Sper ca, pe viitor, in localitatea noastra sa fie montate cosuri de gunoi si sa fie amenajata la marginea satului o groapa de gunoi. Ideal ar fi ca, fiecare familie sa aiba un container in fata gardului si o masina sa treaca cel putin saptamanal sa ridice deseurile. Insa, cum banii nu ajung niciodata pentru lucrurile care conteaza cu adevarat, nu prevad ca acest viitor sa fie unul apropiat.

Felicitari celor care au initiat activitatea ecologica in scoala noastra si au constientizat ca un mediu curat inseamna un mediu sanatos! Felicitari si celor care au participat la ea, in mod deosebit copiilor! Puteti vedea mai joc cateva fotografii de la activitate.

 

 

 

 

Leave a Reply