Blog de profesor

Fii eroul scolii tale!(II) De la Scoala cu clasele I-IV Dumesti la Liceul Tehnologic Dumesti

10.22.2012 · Posted in Fii eroul scolii tale!

Va spuneam in acest articol ca am hotarat sa particip la concursul organizat de Blogalinitiative si numit “Fii eroul scolii tale!” Mi-am propus sa ajut scoala sufletului meu sa castige dotarile oferite de PROFI si VODAFONE. Acesta este cel de-al doilea post din seria  ce participa la campania promotionala “Profi te premiaza” powered by Vodafone.

Nu puteam continua sa scriu despre scoala in care am invatat pana in clasa a VIII-a fara sa prezint cateva date despre ea. Si pentru a face acest lucru a trebuit sa ma documentez, cautand cateva informatii in arhive sau sa ii intreb pe dascalii mei, care au predat la Dumesti.  Scoala mea a trecut prin mai multe etape, de la un grup mic de scolari ajungand sa instruiasca acum cateva sute.

Inceputul scolii din Dumesti are loc dupa Unirea Tarilor Romane de la 1859, cand prin reforma invatamantului, patru clase primare devin obligatorii pentru toti copiii satului. Pana in 1896 scoala a functionat in spatii inchiriate de la taranii mai instariti, unde tineau lectii de regula preotul satului, invatatorii fiind rari. Incepand cu 1896 scoala a functionat in actualul corp de cladire al gradinitei, avandu-l ca invatator si director pe domnul Ion Dodon, care va fi dascal al scolii pana aproape de cel de-al doilea razboi mondial.

In perioada comunista, dupa Al Doilea Razboi Mondial pana in 1989, numarul de copii care au frecventat scoala a crescut de la cateva zeci la cateva sute, aceasta modernizandu-se prin noi corpuri de cladire, profesori calificati, navetisti sau localnici, iar de la patru clase, invatamantul a devenit obligatoriu la cinci, sapte, opt si zece clase.

Absolventii scolii noastre au continuat studiile medii sau superioare la Iasi, imbratisand o varietate de profesii, de la muncitori si ingineri, la profesori sau medici. Printre acestia se numara: prof. Nicolae Onica, inv. Gheorghiu Emil, inv. Gheorgiu Maria, inv. Banu Ion, director la Ziarul de Iasi-Toni Hritac, medic Gheorghiu Virgil si multi altii.

Dupa 1990, invatamantul dumestean de 8 clase s-a completat cu Scoala de Arte si Meserii, cu profil tehnic si comert. Mai apoi, SAM Dumesti a devenit Liceul Tehnologic Dumesti, cu profil comert si constructii. In prezent, scoala noastra scolarizeaza aproximativ 500 elevi si prescolari din satele Dumesti, Banu si Hoisesti. La Dumesti sunt patru corpuri de cladire, laboratoare de fizica/chimie, biologie, unul de informatica, un centru de documentare si informare (CDI) si doua biblioteci. Prin fonduri europene s-a construit cladirea in care invata elevii de liceu si s-a inceput constructia unui corp in care va functiona gradinita, care se afla momentan in cel mai vechi corp de cladire.

Dascalii scolii, peste 30 de localnici sau navetisti, sunt calificati in totalitate si asigura o buna educatie, rezultatele la concursurile scolare si examene dovedind o buna pregatire. Sunt mandra de faptul ca, din eleva a scolii am devenit cadru didactic si ca pot lucra printre oameni dedicati meseriei de dascal, asa cum sunt colegii mei. Adevarul este ca, fara sa pui pasiune in ceea ce faci si fara sa iubesti cu adevarat copiii, nu reusesti sa activezi ca profesor sau devii unul slab. Liceul Tehnologic Dumesti merita sa fie cunoscut si apreciat. Prin articolele ce urmeaza sa le scriu voi puncta momentele frumoase din viata mea de elev, voi aminti de dascalii pe care i-am avut si care m-au marcat, contribuind la implinirea mea ca profesor si voi incerca sa demonstrez ca scoala are un rol major in viata fiecaruia dintre noi, indiferent cand ajungem sa constientizam acest aspect. De asemenea, va voi impartasi detalii din experienta mea ca profesor ce a  ajuns sa predea la scoala in care a fost odata elev, alaturi de oameni dragi, care au contribuit la conturarea destinului sau.

Acest articol participa la campania promotionala Profi, in urma careia vor fi dotate 126 de scoli cu cate un laborator de informatica, iar alte 126 cu cate un videoproiector. Acesta este cel de-al doilea an consecutiv in care cei de la Profi organizeaza campania de responsabilizare sociala.

Mecanismul campaniei este cat se poate de simplu si il voi reaminti in fiecare articol pentru a fi cat mai bine inteles de catre cititori. Fiecare persoana care va achizitiona produse din oricare din magazinele lantului Profi va primi si un bon nefiscal pe care sunt trecute punctele aferente cumparaturilor facute. Acest bon trebuie completat cu numele scolii pe care doresc sa o sustina in campanie (in cazul nostru: Liceul Tehnologic Dumesti). Orice persoana care va cumpara produse din magazinele Profi va primi pentru fiecare bon de cumparaturi un numar de 10 puncte. De asemenea, participantii la campanie pot acumula puncte suplimentare, respectiv 300, 150 sau 50 de puncte, cumparand produsele partenerilor campaniei, semnalizate corespunzator la raft. Cu cat adunati mai multe puncte, cu atat scoala pe care alegeti sa o sustineti va fi cat mai sus in clasament si va avea ocazia sa castige dotarile puse in joc. Chiar daca nu sunteti din judetul Iasi, puteti alege sa sustineti Liceul Tehnologic Dumesti, acordandu-i punctele aferente cumparaturilor dumneavoastra si indiferent de magazinul din care au fost facute cumparaturile. La finalul campaniei, care se desfasoara in perioada 13 august-15 noiembrie 2012, se vor acorda premiile mentionate scolilor care au acumulat cele mai multe puncte.

Nu ratati urmatoarele articole din aceasta categorie si nu uitati de campania Profi “Fii eroul scolii tale!” powered by Vodafone. Daca sunteti bloggeri si vreti sa sustineti Liceul Tehnologic Dumesti, implicati-va in campanie.

One Response to “Fii eroul scolii tale!(II) De la Scoala cu clasele I-IV Dumesti la Liceul Tehnologic Dumesti”

  1. [...] Profi te premiaza powered by Vodafone. Va marturiseam in articolele precedente (aici si aici) intentia de a participa la concursul Fii eroul scolii tale pentru ca, intr-adevar, imi doresc sa [...]

Leave a Reply