Blog de profesor

Analiza diferentelor de notare

10.16.2012 · Posted in Şcoala Dumeşti

O noutate a anului scolar 2012- 2012 este un nou raport pe care trebuie sa il intocmeasca profesorii de Limba romana si Matematica, alaturi de domnii diriginti care au avut sub indrumare clasa a VIII-a in anul scolar precedent.

Ca si cum nu aveam destule hartii de facut, destul rapoarte de dat, analize ale testelor initiale, iata ca s-a mai adaugat in dolofanul dosar cu hartoage inca un raport. De data aceasta, profesorii trebuie sa dea socoteala daca notele de la Evaluarea Nationala, obtinute de elevi in anul 2012, sunt mai mari cu 1 punct fata de media obtinuta de acestia in gimnaziu la disciplina cu pricina (in cazul meu, Limba si literatura romana). Nu a tinut nimeni cont ca unele clase au avut cel putin patru profesori la o disciplina de examen in cursul celor patru ani de gimnaziu si ca un profesor ce a luat post in aceasta toamna la o anumita scoala nu poate da un raport asupra notelor obtinute de elevii scolii respective, elevi pe care nu i-a indrumat si pe care nu ii cunoaste deloc.

Situatia e asemanatoare in acele scoli in care exista clase paralele, iar unii dintre profesori nu mai lucreaza in unitatea respectiva. Profesorul ramas in unitate trebuie sa realizeze raportul respectiv, referindu-se la toate clasele din scoala respectiva. Nu inteleg de ce trebuie sa dea cineva cont pentru munca altcuiva.

La disciplina Limba si literatura romana, itemii propusi la examen sunt atat obiectivi, cat si semiobiectivi si subiectivi. Diferentele pana intr-un punct sunt normale. Pana la urma, subiectele ce lasa loc de interpretari ne pot face sa fim impresionati intr-o masura mai mica sau mai mare, pe fiecare dintre noi in parte. Tin minte ca, in urma cu vreo 4 ani am urmat un curs de evaluator si, la prima intalnire, profesorul formator ne-a dat, la fiecare in parte, sa corectam lucrarea unui elev ce sustinuse Evaluarea Nationala in anul respectiv. Lucrarea a fost notata cu note cuprinse intre 6,60 si 8.00. Bineinteles, diferentele de punctaj s-au inregistrat la itemii ce presupuneau exprimarea opiniei sau explicarea unei secvente dintr-un text, precum si la partea de compozitie.

Nu sunt de acord cu diferentele majore intre media din gimnaziu si nota de la Evaluarea Nationala, dar prea se exagereaza in ceea ce priveste acest subiect. In cursul celor patru ani de studiu din gimnaziu, elevii sunt evaluati prin diverse metode, testele sunt adaptate claselor la care preda profesorul si nu se tine cont de modul in care se prezinta elevii doar intr-o anumita zi, la o anumita ora. Nu contest faptul ca, in unele cazuri, diferentele sunt foarte mari, ceea ce poate sugera o eroare in procesul de evaluare a elevilor de catre respectivul profesor sau o clacare a absolventului, pus in fata unor subiecte care i se par grele si supus unui stres care i-a fost strain pana in momentul respectiv.

Pentru o fidelitate mai mare in ceea ce priveste notarea elevilor la Evaluarea Nationala, ar trebui sa se tina cont de obiectivitatea testelor aplicate. Testul care cuprinde mai mulţi itemi obiectivi prezinta o fidelitate mai mare.

Rezultatele testelor nationale sunt apreciate prin raportarea lor la norma, deci la nivelul national si nu la nivelul unor subpopulatii, al unor scoli anume. Consider ca nu este oportuna aprecierea pe baza unor norme fixe de pregatire, ci pe baza unor standarde variabile, stabilite potrivit necesitaţilor si posibilitatilor unor categorii de subiecti, ca si conditiilor uneori sensibil diferite in care se realizeaza activitatea de educatie.

Cu toate acestea, testele nationale reprezinta mijloace eficiente de cunoastere a performantelor subiectilor, ca si de orientare a acestora. De asemenea, ele ofera şi informatii demne de luat in considerare in gruparea elevilor dupa capacitati, facilitand tratarea diferentiata, precum si in realizarea unei selectii.

Chiar daca testele nationale prezinta astfel de avantaje, nu li se poate atribui incredere absoluta. Au o valoare limitata in ansamblul tehnicilor de evaluare, mai cu seamă daca se recunoaste ca sunt teste bune si teste elaborate cu mai putina rigoare (de exemplu, varianta la Limba si literatura romana din iunie 2012, cand pentru o propozitie subordonata au fost acceptate doua variante de raspuns, baremul fiind modificat dupa sustinerea probei).

 

 

Leave a Reply