Blog de profesor

Elevii mai memoreaza versuri?

09.25.2012 · Posted in Din viata de zi cu zi

Cand eram eleva imi placea tare mult sa memorez poezii, sa particip la serbarile care se organizau in scoala, fie ca recitator, fie indeplinind roluri in scenete. Desigur, in cadrul orelor de limba si literatura romana primeam ca sarcina pentru acasa si memorarea unor poezii sau a unor fragmente, in cazul  in care textele erau prea lungi. Pentru multi colegi era destul de dificil sa retina si semnele de punctuatie, pe care trebuia sa le notezi in cazul autodictarilor. Insa, daca stiai sa citesti textul tinad cont de acele semne de punctuatie si sa le respecti atunci cand recitai poezia in gand sau in fata oglizii(asa cum ne indemna domnul invatator), nu aveai cum sa nu le notezi pe hartie asa cum trebuie.

Nu toti elevii din zilele noastre mai prefera sa se implice in diverse activitati extracurriculare, sa recite poezii sau sa intre in pielea personajelor in cadrul scenetelor organizate in scoala. Nu toti invata pe de rost o poezie, nici chiar cateva strofe. E adevarat, la examene s-a renuntat la comentariile uriase, optandu-se pentru texte la prima vedere. Pentru unii e un lucru bun, dar pentru altii nu este. Nu toti au talent la limba si literatura romana, nu toti reusesc sa descifreze mesajele transmise de textele lirice, in special. Pe unii dintre elevi ii ajuta modelele de comentarii propuse prin diverse culegeri, pentru ca se pot ghida dupa ele. Totusi, ca sa poti scrie despre un scriitor, trebuie sa ii cunosti opera. Ca sa ii cunosti opera, nu e suficient sa stii cateva titluri de opere ale scriitorului respectiv, ci si cateva versuri(daca e vorba de texte lirice).

Luati aminte, dragi copii, la filmuletul de mai jos! Fetita din acest video stie toate strofele din “Luceafarul” de Mihai Eminescu si le recita asa cum poate, dar cu inima…(sursa: youtube.com)

Leave a Reply