Blog de profesor

De tine depinde imaginea Iasului!

08.13.2012 · Posted in Din viata de zi cu zi

Fiecare dintre noi are o localitate de suflet. Indiferent de cat de mult calatoresti, de cat de multe spatii vizitezi si care te impresioneaza, in sufletul tau unul dintre ele va avea mereu un loc aparte. Orasul meu drag este Iasul. Si cum ai putea sa nu iubesti acest spatiu cultural, de o frumusete aparte si cu locuri minunate, ce merita sa fie vizitate? E orasul in care m-am nascut, in care am urmat cursurile liceului si ale facultatii, in care m-am imprietenit cu persoane deosebite de prin toate colturile tarii, venite in Iasi pentru a studia, orasul in care mi-am petrecut cei mai frumosi ani din viata, zbenguindu-ma la toate concertele, plimbandu-ma prin Copou cu ale mele colege, citind pe  strada Lapusneanu din cartile de la anticariat, ori petrecandu-mi timpul la domnul Grumazesc, impreuna cu Oana.

Oricate orase as vizita, Iasul va avea mereu un loc aparte in inima mea. Aici locuiesc in prezent si imi doresc sa locuiesc si in viitor. De aceea, as vrea sa arate cat mai bine, sa dispuna de cat mai multe spatii verzi, sa ofere cat mai multe oportunitati de petrecere a timpului liber in familie, sa existe cat mai multe locuri special amenajate, in care copiii nostri sa poata practica un sport, sa se dezvolte armonios, sa respire aer curat si sa scape de cutiile de chibrituri in care locuiesc(asa numesc eu apartamentele). Acum sunt in Tulcea si am ramas profund impresionata de ceea ce am vazut aici. Oraselul este curat, cochet, linistit(cat imi place asta!). Am avut norocul sa ne cazam in apropierea Lacului Ciuperca si a parcului minunat ce il inconjoara. Cat de frumos e amenajat! Pista pentru biciclisti, banci, plaja, nisip, loc special pentru inot,dusuri,  hidrobiciclete, barci cu vasle pentru inchiriat, un bazin didactic de inot, unde copiii pot lua cursuri, fantana arteziana in lac. Accesul in parc, pe plaja, este gratuit. Asa mi-as dori sa arate si Ciricul nostru din Iasi. Vreau sa cred ca putem schimba ceva in bine in orasul nostru. Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este mizeria. Mizeria lasata de compatriotii nostri in natura. In primul rand, de la Ciric ar trebui sa dispara locul special amenajat pentru gratare. Ciricul trebuie sa devina un loc in care sa ne putem relaxa, in care sa respiram aer curat, nu fum de gratare si mirosul resturilor aruncate in containerele de pe malul lacului.

Voi ce spatii publice ati reamenaja in Iasi? Ati dori sa amenajati un loc de joaca pentru copii, un spatiu dedicat practicarii anumitor sporturi, ori sa reamenajati un parc? Cum va doriti sa arate orasul in care locuiti? Daca aveti astfel de idei, puteti aplica la Fondul de Revitalizare Urbana si puteti castiga banii pusi in joc pentru a va indeplini visul. Programul Revitalizare Urbană este administrat de Fundaţia Comunitară Iaşi. Proiectele selectate se vor adresa unui numar mare de beneficiari. Daca faceti parte dintr-un ONG sau apartineti unui grup de initiativa, ce ar vrea sa schimbe imaginea Iasului, nu ezitati sa participati la concursul de finantare in perioada 6 august-15 septembrie, prin propunerea unui proiect de amenajare sau reamenajare. Perioada de implementare a proiectelor finanţate este 1 octombrie – 30 noiembrie 2012. Suma minimă care poate fi solicitată de un aplicant este de 2.000 RON, iar suma maximă care poate fi solicitată este de 4.000 RON. Fondul e sustinut de EON IT.

Pentru a pune in practica ideea pe care o aveti, nu trebuie decat sa consultati pagina dedicata fondului, sa va documentati din ghidul de finantare si sa completati formularul de aplicatie! Sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a avea un oras asa cum ne dorim! Doar implicandu-ne, putem schimba ceva!

Leave a Reply