Blog de profesor

Bataie de joc in invatamant

08.18.2012 · Posted in Din viata de zi cu zi

Stirile de la Tv in legatura cu invatamantul romanesc, cum ca nu sunt cadre didactice suficiente pentru numarul de elevi de la noi din tara, m-au facut sa dau un search pe google dupa rezultatele de la examenul de titularizare. Mai mult, acestea mi-au amintit ca am participat la acest examen in calitate de profesor supraveghetor in centrul de care apartine scoala unde lucrez. Si, cum banii din portofel s-au terminat(iar in pusculita nu-mi permit sa mai pun), mi-am amintit ca trebuie sa primesc 20 de ron BRUT pentru ziua in care am supravegheat la acest examen. Pentru ca cele sase ore prevazute in metodologie urmau sa fie platite cu aceasta suma fabuloasa. Cele sase ore s-au dovedit a fi mai multe. Am fost chemati la 7 dimineata si am reusit sa plec acasa la 14:30. Nu e usor sa te trezesti la 5 dimineata pentru a reusi sa pleci pe la 6 din Iasi, cu scopul nobil de a ajunge la destinatie la ora stabilita. Mai ales dupa ce ai pus capul pe perna pe la 3 a.m. Dar cate nu facem noi pentru a avea acest statut privilegiat, de supraveghetor, la un concurs atat de important? Statut de care  multi profesori se feresc, nu pentru suma pe care urmeaza sa o primeasca in urma efortului depus, ci din cauza riscurilor la care se supun. Caci pentru orice greseala(chiar si intentia de a copia a candidatului), supraveghetorul e vinovat. Mai nou, risti sa vina procurorii dupa tine, ca si in urma alegerilor. Camerele de supravegheat instalate, chiar daca le consider utile, cresc stresul, atat pe cel al participantilor, cat si pe cel al supraveghetorului, dand impresia ca poti sa fii condamnat si fara sa faci nimic. Cei 20 de ron BRUT vor deveni 13 (cu putin noroc) si vor acoperi costul biletului de transport catre localitatea in care s-a dat examenul.

Avand in vedere stimulentul financiar pe care urmeaza sa il primim in urma supravegherii la examenul de titularizare, este evident ca profesorii nu s-au implicat in desfasurarea acestuia pentru a primi bani. Eu as fi mers mai bucuroasa la datorie fara sa fiu luata in ras cu cei 20 de lei. Si am mers deoarece meseria pe care o am inca mai are valoare pentru mine.

Iar de lipsa cadrelor didactice de ce sa ne plangem? Cati au fost dati afara? Cati au fost obligati sa isi dea demisia? Raspunsul e: destui. Dar, in urma repartizarii I si II, au ramas pe dinafara multi profesori care au sustinut examenul de titularizare si care au obtinut note de trecere. Asadar, locurile se vor ocupa in etapa urmatoare. In satele uitate de lume e clar ca nu va putea merge nimeni. Pentru multi, pare sa nu mai fie o onoare sa fii dascal. Si nu e vorba de felul in care te impui in fata copiiilor, ci mai degraba a modului in care esti tratat in stat.

 

 

One Response to “Bataie de joc in invatamant”

  1. E de plans ceea ce se intampla in Romania. E pacat ca s-a ajuns unde s-a ajuns. Nu cred ca mai avem nicio scapare! Ne transformam intr-o tara de analfabeti.

Leave a Reply