Blog de profesor

Impresii din Moldovita

05.02.2012 · Posted in Din viata de zi cu zi

Duminica dimineata am pornit impreuna cu niste prieteni spre Moldovita, toti cu dorinta de a face o plimbare cu mocanita Hutulca, intr-o zi neobisnuit de calduroasa de primavara. Pe la jumatatea drumului ne-am ajutat un pic si de GPS, mai mult de distractie decat de nevoie.

Desi am plecat pe la 7 jumatate din Iasi crezand ca vom ajunge in jur de 10:30 in comuna Moldovita, era cat pe ce sa ratam calatoria cu simpaticul trenulet pentru ca am ajuns in gara CFF la 10:55, cu cinci minute inainte ca mocanita sa plece. Am luat in fuga biletele(20 de lei dus-intors) si am urcat in tren. Bucurosi nevoie mare ca am ajuns la timp, am rasuflat usurati si ne-am bucurat de peisajul minunat ce se desfasura in fata ochilor nostri. Multii, apele, brazii ne-au delectat privirea.

Din Moldovita mocanita merge pana in Argel (in jur de 10,5 km-dupa cum am gasit pe net), iar durata calatoriei este de aproximativ o ora. Desi mi-au placut peisajele, plimbarea in sine, aerul racoros ce mi-a brazdat fata, suieratul ragusit al trenuletului, mi-au displacut gunoaiele pe care le-am zarit de-a lungul traseului si faptul ca locul de destinatie nu e amenajat deloc, popasul durand aproximativ 15 minute(cat e schimbat locul mocanitei si cat sa faca fotografii turistii). Totusi, pe traseu ai posibilitatea sa soliciti oprirea trenului pentru a-ti cumpara un suc sau o apa de la mini magazinele mixte intalnite in drum. Iar daca doresti sa servesti masa, poti da un telefon inaintecelui care se ocupa de mocanita si iti face o rezervare la ocolul silvic Moldovita. La intoarcerea mocanitei , turistii care au optat sa ia masa acolo pot urca in tren (mecanicul e foarte atent cu toti pasagerii sai, stie unde i-a lasat si de unde trebuie sa ii ia inapoi).

Calatoria cu mocanita din Maramures mi-a placut mai mult, desi pretul biletului este 42 de lei, drumul fiind mai lung. Acolo, peisajele sunt de o frumusete salbatica, calatorind in munti, departe de case, oameni. Locul in care se face popasul este amenajat in Maramures, iar fetele care joaca rolul de conductor in mocanita devin bucatarese la Paltin, pregatind mici si carnaciori la gratar pentru turisti. Pana la plecarea spre Viseu are timp tot omul sa infulece sandvisurile pregatite de acasa, ori carnaciori si mici (daca isi permite), dar sa faca si fotografii. Servirea mesei este necesara pentru ca mocanita pleaca la 9:00 din Viseu de sus si se intoarce in jur de ora 14:30 (parcurge 21,6 km pana la Paltin). Da, dupa cum puteti observa, mi s-a facut iarasi dor de Maramures….chiar daca va scriam de mocanita noastra.

Sa nu credeti ca regret plimbarea cu mocanita moldoveneasca. Din contra, o recomand tuturor turistilor. mecanicul si ajutorul lui sunt persoane amabile, atente, iti dau voie sa urci si in mocanita, sa faci poze. Insa Maramuresul a devenit o parte a sufletului meu…

In concluzie, daca aveti chef de o plimbare inedita in mijlocul naturii, nu ezitati sa alegeti ca mocanita Hutulca sa va fie ghid in inima muntilor. Iata cateva fotografii si filmulete care sa va convinga ca acest loc romanesc merita vizitat!


2 Responses to “Impresii din Moldovita”

  1. Super privelistea. Mi-e dor sa merg cu trenul..n-am mai mers de ceva timp. :)

  2. calliope22 says:

    Da, e foarte frumos si cu mocanita din Maramures. O experienta unica!

Leave a Reply