Blog de profesor

Simulare Evaluarea Nationala la Limba romana(Iasi-14 martie 2012)

Astazi a avut loc in judetul Iasi simularea pentru Evaluarea Nationala 2012 la disciplina Limba si literatura romana. Daca elevii mei au avut emotii, eu am asteptat cu mare curiozitate subiectele.

Dezamagirea a fost destul de mare in momentul in care am vazut textul propus: “Despre tara din care venim” de Ana Blandiana. Nu pentru ca nu mi-ar fi fost mie pe plac. Nu vreau sa par absurda, insa textul nu mi se pare potrivit pentru o evaluare de nivel mediu. Nu toti elevii care sustin acest examen sunt talentati la literatura. Nu tuturor le place sa citeasca. Multi dintre ei nu pot descifra mesajul unui text liric, mai ales atunci cand acesta este atat de incifrat. Titlul metaforic, sensul ascuns in spatele unei forme inselatoare, toate acestea nu pot fi intelese de orice copil de 13-14 ani. Sa nu mai spun de modul in care a fost asezat textul in pagina, ca o poezie alcatuita din doua strofe, cand, de fapt, e una singura. Stiu ca ar fi trebuit ca elevii sa isi dea seama, dar emotiile sunt coplesitoare uneori. Probabil ca ar fi fost mai potrivit un pastel obisnuit, cu un mesaj clar, mai usor de inteles, pe baza carora copiii sa marcheze trasaturile genului liric. Multi poate ca le stiu, dar nu reusesc sa priveasca dincolo de cuvinte, neputand sa identifice mesajul poetic sau sa inteleaga semnificatia titlului.

In al doilea rand, ma asteptam ca subiectul ales sa nu redea partial unul din testele propuse in culegerea cu variante posibile pentru anul 2012 (identica celei din 2011). Este vorba despre testul 11 din culegerea de la Paralela 45. Textul literar e acelasi si patru cerinte din cele sase de la subiectul I coincid cu cele din culegere. Anul trecut s-a dat la simulare un test intreg din cartea respectiva. Nu contest calitatea subiectelor, dar consider ca evaluarea nu mai este obiectiva. Unii elevi au rezolvat testul respectiv…

In legatura cu ultimul subiect, nu sunt in totalitate de acord ca ar fi potrivit pentru acest tip de evaluare. Cati elevi din mediul rural vor sustine examenul? Cati dintre ei locuiesc in sate izolate si cati au avut vreodata ocazia sa viziteze un muzeu de arta? Cum ar putea sa-l descrie? E musai sa vizitezi un astfel de muzeu ca sa traiesti? Cati sunt interesati de asa ceva? Sa fim seriosi…Elevii nu mai sunt ce-au fost odata, iar orizontul unora e destul de limitat. Multi dintre cei de la tara nici nu reusesc sa mearga la oras, iar daca o fac, nu viziteaza muzee. Pentru excursii nu au bani, asadar raman captivi intr-un spatiu limitat. Si daca tot e proba de literatura, “vesnicia s-a nascut la sat”, asa cum spunea Lucian Blaga. De ce sa nu alegem un subiect potrivit tuturor elevilor nostri si sa difere imaginatia, talentul, corectitudinea compunerii, etc. ? Daca s-a dat subiectul acesta la olimpiada, sper ca la examen sa se aleaga pentru textul nonliterar un articol despre viata grea a celor de la tara si, eventual, o compunere in care sa se ceara descrierea unui spatiu specific mediului taranesc: via, gradina, ogorul, poiata, sura. Sau sa se ofere variante la alegere.

Ar trebui sa oferim posibilitatea fiecarul copil sa isi exprime punctul de vedere. Alegeti subiecte care sa se adreseze tuturor elevilor, fie ei de la tara, fie de la oras: familia, scoala, lectura, etc. Poate ca par mereu nemultumita, insa imi place sa fiu corecta si imi iubesc copiii. iar in ochii lor nu vad sensibilitate artistica, ci durere profunda, maturizare precoce, exploatare, suferinta tacita, bulversare…

Atasez mai jos subiectul dat la simularea din Iasi, dar si baremul de corectare, precum si testul din culegerea cu variante posibile!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Responses to “Simulare Evaluarea Nationala la Limba romana(Iasi-14 martie 2012)”

  1. Aveti dreptate ca e o poezie complicata pentru copiii obisnuiti. Nici eu ca adult nu m-as fi descurcat prea bine . De ce le place oare celor care au puterea de decizie a subiectelor sa complice situatia nu stiu? Un copil care a invatat tehnic speciile literare poate dovedi ca stir si poate argumenta texte mai simple nu grele. Cine stie ce ma steapta si pe mine la anul cind fetita mea trebuie sa dea acest test !

Leave a Reply