Blog de profesor

Perle “Mioriţa”

02.10.2012 · Posted in Şcoala Dumeşti

Iată cât mai citesc elevii din ziua de astăzi şi cum înţeleg ei textele literare…Mai ales acei elevi care sunt în clasa a VIII-a şi care ar trebui să se pregătească pentru examen…

1.”Moldovean o întreabă pe oaie ce are. Ea îi spune că dacă o să moară să o îngroape lângă stână şi să-i pună un fluieraş de fag lângă mormânt.”

2.”Ciobănaşul cel moldovean a murit şi vorbea cu oaia mândră de coarne.”

3.”Mioriţa este un text scris în strofe. Moldoveanul vorbea cu oile prin scrisori.”

4.”În text este vorba despre o mioriţă care vorbea cu un moldovean. Era vorba despre complotul moldoveanului cu mioriţa.”

5.”În baladă este vorba despre trei ciobani. Unul dintre ei se însoară cu o fată care mai erau munţi, stele făclii şi multe alte elemente ale naturii, care participau la nunta lui. Băiatul vroia ca nimeni să nu afle că el s-a căsătorit şi a vorbit cu o bătrânică.”

6.”În această baladă este vorba despre un moldovean care vorbea cu oiţa năzdrăvană şi aceştia se sfătuiră ca la apus de soare să îl omoare pe cel moldovean.”

7.”În text este vorba despre trei ciobani care aveau nevoie de slugă. Acea slugă era moldoveanul. Cei trei ciobani au vrut să-l omoare pe moldovean. El când pleca cu oile la păscut, vorbea cu o oaie năzdrăvană. Acea oaie îi spunea tot ce el trebuia să ştie. Până la urmă moldoveanul îi omoară pe cei trei ciobani şi totul îi rămâne lui.”

8.”În text este vorba despre un cioban şi o oaie. Stăpânul murise şi oaia murise şi ea mai târziu din cauza dorului ciobanului.”

9.”În baladă este vorba despre o mioriţă care schimbă vorbe cu moldoveanul şi despre trei ciobani care păzeau o tură de oi.”

One Response to “Perle “Mioriţa””

  1. Vă invităm să sprijiniți un proiect literar online aflat la început. Un forum cafenea literară, unde putem discuta probleme legate de literartură și creative writing. Adresa noastra este http://creativewriting.hitforum.ro/

Leave a Reply