Blog de profesor

Obiceiuri de Boboteaza

01.05.2012 · Posted in Din viata de zi cu zi

Maine, pe data de 6 ianuarie, toti crestinii ortodocsi vor sarbatori Boboteaza. Aceasta semnifica botezul lui Iisus in apa Iordanului si incheie ciclul sarbatorilor de iarna. Apa sfintita de preoti pe aceasta data capata puteri vindecatoare si o putem consuma tot restul anului inainte de masa, pe stomacul gol, in zilele in care se posteste sau este sarbatoare. Ea ne poate scapa de boli, ne curata sufletul si poate alunga spiritele rele din preajma noastra.

Exista o serie de obiceiuri si superstitii legate de ajunul Bobotezei. Fetele nemaritate, care vor sa isi viseze ursitul, trebuie sa ceara preotului un firicel de busuioc sfintit pe care sa il aseze sub perna pentru a-l visa pe cel harazit lor. Alte obiceiuri legate de maritisul tinerelor fete sunt: consumarea unei turte sarate(daca visezi noaptea ca cineva iti aduce apa, acela e ursitul), innodarea pe degetul inelar a unui fir de ata rosie, punerea sub perna a unei verighete imprumutate. Am incercat si eu ceva asemanator cand eram prin liceu si tin minte ca am visat un barbat, dar nu i-am vazut fata. Poate de aceea m-am casatorit dupa vreo 7-8 ani de la evenimentul respectiv. Se spune ca daca te impiedici si cazi pe gheata in aceasta zi, in anul respectiv te vei casatori. Anul acesta nu prea avem gheata…Sa fie nunti mai putine? De asemenea, puteti pune intr-o farfurie cu apa doua lumanari. Daca acestea se apropie una de cealalta, va veti intalni perechea in acest an.

In ajunul Bobotezei se posteste, iar in unele zone din tara se merge cu colindul de Sfantul Ion. De asemenea, in asezarile de pe langa ape, maine se arunca o cruce de lemn in valuri pentru a alunga duhurile rele. Cei mai curajosi flacai se arunca in apele reci pentru a recupera crucea. Cel care va reusi sa faca acest lucru va avea un an rodnic si norocos.

De Boboteaza nu se spala si nu se da nimic cu imprumut pentru ca poarta ghinion. De Sfantul Ion persoanele care poarta acest nume isi serbeaza onomastica. Am si eu un Ion si trebuie sa ma pregatesc de petrecere.

Voi cum v-ati pregatit pentru Boboteaza si Sfantul Ion?

4 Responses to “Obiceiuri de Boboteaza”

 1. O corectura, daca mi-e permis. Aghiasma Mare, care se face la Boboteaza, se poate bea in fiecare dimineata, pe nemancate, doar din ziua sarbatorii pana pe 14 ianuarie. Dupa aceea, nu se mai ia decat in cazuri exceptionale, cu binecuvantarea duhovnicului. In schimb, mai poti stropi cu ea, de-a lungul anului, la vreme de necaz.
  Si, inca ceva: spre deosebire de Agheasma Mica, Agheasma Mare nu se inmulteste.

  La multi ani pentru Ion al tau! :)

  • calliope22 says:

   Cineva mi-a spus ieri ca nu se consuma decat 8 zile dupa sarbatoare. Cred ca il voi consulta pe preotul de la mine din sat, caci mi-e coleg, si, dupa ce ma va lamuri, voi corecta textul ca sa nu induc lumea in eroare:)
   Multumesc pentru urari!

Leave a Reply