Blog de profesor

Variantele rromani ale colindelor romanesti

12.30.2011 · Posted in Din viata de zi cu zi

De cateva zile sunt sufocata de puradeii colorati ce-si fac aparitia in tramvaie sau autobuze, chipurile, cu colindul, steaua sau plugusorul. Nu am nimic cu ei, dar sunt revoltata de faptul ca umbla dupa capatat si profita de starea romanului in preajma sarbatorilor. Acum devenim cu totii mai milostivi, mai intelegatori, iar ei nu asteapta decat sa ne scoatem ultimii banuti din buzunare pentru a-i inmana lor.

Credeam ca umbla numai in mijloacele de transport RATP, dar m-am inselat. Umbla si cu Unistilul, chiar fara sa isi cumpere bilete, ca, deh, sunt la colindat. Nu stiu cum de au devenit atat de intelegatori vanzatorii de bilete ai Unistilului. Sunt revoltata si de faptul ca isi bat joc de colindele noastre, interpretandu-le execrabil. Nici macar nu intelegi ce pronunta ei in lalaiala lor, care te zgarie in urechi. Nu cunosc versurile colindelor, stalcesc unele cuvinte si, bineinteles, isi termina foarte repede treaba pentru ca ei au inteles ca timpul inseamna bani…

Mai nou, au aparut si variante rap ale colindelor de Craciun. Astazi, deplasandu-ma cu tramvaiul spre casa, nu am avut norocul sa scap de acesti falsi colindatori. Mi-au rasunat in ureche trilurile lor, pana am coborat. Aproape in fiecare statie urcau alti pretendenti la titlul de cantaretul anului 2011. Dupa cum va spuneam, au aparut si variante rap ale colindelor. Hrusca, Fuego, Narcisa Suciu sunt cu totii expirati. Mi-a fost dat sa vad asta azi, cand, dintr-o statie au urcat niste baieti, insotiti de o pustoaica de vreo 4 ani, imbracata in costum de leu, sau urs…sau Dumnezeu stie ce ar fi trebuit sa fie. Era mozolit, de nu-ti mai dadeai seama ce animal reprezinta. Baietii cantau si bateau in toba, iar ea topaia prin tramvai, printre scaune, cu mana intinsa, repetand fiecare vers al colindului spun de baieti, dar in varianta rap. Normal ca, in timpul in care se auzeau pe fundal vocile baietilor, calatorii erau asaltati cu :”-Imi dati un banut?”, venit din partea fetei.

In statia urmatoare au urcat alti cativa colindatori si au adus odata cu urcarea lor in tramvai un nou suflu cantecelelor de iarna. Mi-a fost dat din nou sa aud o varianta remixata. Ea suna cam asa: “Steaua sus rasare/E o taina mare/Steaua straluceste/Si noua vesteste/Ca asta curata?/Pre..ne…aaaaata/Fecioara Maria /Naste pe Mesia…”Si au continuat: “Trei crai de la rasarit/Spre stea au calatorit/Si am mers a colinda/Pe la case a ura…La anul si la multi ani!”

Acestea sunt variantele pe care le puteti auzi in mijloacele de transport din Iasi…Si probabil ca mai sunt si altele…Le voi descoperi in zilele urmatoare. Iar din banii obtinuti sa nu credeti ca isi cumpara mancare. Chiar zilele trecute am vazut vreo trei baieti cu varste cuprinse intre 10-12 ani cu o stea intr-o mana, iar in cealalta cu o tigara din care pufaiau cu mare pofta. Dupa ce au terminat-o, au aruncat-o pe linia de tramvai, alaturi de o flegma de toata frumusetea. Mi-a fost de ajuns pentru a avea o zi mununata in continuare…

Leave a Reply