Blog de profesor

Clasa zero- o mare harababură

12.21.2011 · Posted in Şcoala Dumeşti

Ca să lase şi guvernanţii noştri în urmă altceva decât lacrimi şi suspine, s-au gândit ce să facă pentru a spune că au schimbat ceva în bine? Astfel, le-a venit ideea să inventeze “clasa zero”. Nici ei nu au ştiut prea bine ce va însemna, în momentul în care s-au gândit la acest concept. Însă au mers înainte şi, de anul viitor, copilaşii se vor înscrie în această clasă.

Chiar dacă timpul trece cu repeziciune, lămuririle întârzie să apară. Părinţii sunt disperaţi că nu ştiut unde îşi vor înscrie odraslele şi cine îi va îndruma, dascălii sunt bulversaţi de atâtea modificări “bombastice” şi astfel suferim cu toţii din cauza “reformei”.

Deşi dascăl fiind, mărturisesc că nu am înţeles prea bine ce e cu această clasă. Deocamdată nu am auzit să existe vreo programă proprie clasei zero, astfel că nu se ştie ce vor învăţa copiii în anul respectiv. Din câte am înţeles, clasa zero e ca o grupă pregătitoare. Însă nu se ştie cine va preda acolo. Din câte am citit, se zvoneşte că o vor face educatoarele cu dublă specializare sau institutorii şi că aceştia vor fi pregătiţi în prealabil. E de preferat ca cei care preiau clasa zero să o ducă până în clasa a IV-a.

Copiii care vor împlini în anul următor 6 ani până la 31 august trebuie să fie înscrişi în clasa zero. Cei care împlinesc 6 ani până pe 31 decembrie pot alege să urmeze şi ei cursurile clasei zero, însă prin intermediul unei cereri făcute de părinţi. Cei care împlinesc şapte ani vor intra în clasa I.

Totuşi, sunt destule aspecte care nu au fost luate în calcul când i-a venit cuiva ideea de a înfiinţa clasa zero. Chiar dacă domnul ministru nu crede că va întâmpina probleme în legătură cu acest aspect, ele nu vor întârzia să apară. Sunt şcoli în care nu sunt suficiente săli de clasă pentru a se ţine orele de curs. Noi învăţăm deja după-amiaza. Pentru clasa zero ar mai trebui o sală. La grădiniţă nu este loc, pentru că ambele săli vor fi ocupate.

De asemenea, există şcoli la ţară, unde numărul de copii ce urmează să intre în clasa I este redus. Cei care vor împlini la anul şapte ani ar trebui să fie în clasa I. Dar ce se întâmplă dacă sunt numai 4-5 copii cu această vârstă? Vor fi obligaţi să piardă încă un an şi să se înscrie în clasa zero? Dacă nu, cum vor uma cursurile clasei I în localitatea respectivă?

Cine va preda la clasa zero, având în vedere că au fost date afară atâtea cadre didactice?

Aşteptăm cu nerăbdare o programă!!! Aşteptăm, de asemenea, şi numeroase lămuriri.

Leave a Reply