Blog de profesor

Perle de elevi lenesi

11.27.2011 · Posted in Şcoala Dumeşti

Iata ce au putut face elevii din clasa a VII-a cu balada “Monastirea Argesului”…

1. “Ana ajunge la locul constructiei, Manole imaginandu-si ca acesta este un joc nevinovat. Anei ii plangea copilul, presimtind sfarsitul.”

2. “In punctul pulminant este vorba despre Manole care le promite mesterilor ca daca face zidul acolo unde a zis el sa gaseasca loc de monastire si de pomenire, daca nu face zidul acolo el ii va zidi pe ei chiar in temelii si de face zidul acolo lepromite ca ii va face boieri si bogati pe toti mesterii care lucreaza pentru el.”

3. ” Ana ajungand acolo voievodul o ia si o zideste ca cum ar fi un joc nevinovat.(…)Voievodul o zideste in zid pentru a nu se mai surpa zidurile. Voievodul vazandu-i tristetea nu avea incotro si o zidi in zid de tot.”

4. “In punctul culminant apare cea mai importanta parte cand construieste zidul si cand Manole o zideste pe Ana. Ana atunci moare deodata si zidarii mor si ei.”

5.”Punctul culminant este o parte din care Manastirea Argesului este partea flexibila din care cauza punctul culminant este…”

6.”Punctul culminant cuprinde momentul al desfasurarii actiunii si al momentului subiectului pentru ca este Monastirea Argesului din text si reprezinta desfasurarea actiunii. (…) Regele a luat schemele depe zid pentru ca cosntructorii nu a reusit sa construiasca zidul si siau facut aripi din scandura si au incercat sa zboare si sau prabusit si au murit. Regele cand a murit in locul unde a murit a iesit o fantana.”

7. “Au ajuns la loculzidirii. Ana ajunse cu mancare la Manoli. Atunci Manoli a luat-o si a pus-o in zid. Atunci Ana tipa dar mesterii o astupau din ce mai mult. Pe Ana a restrans-o zidul. Ea nu mai putea de durere. Copilul tipa, dar Manoli tacea.”

8. “Un cioban mergea si ilintreaba pe cioban daca a vazut un zid parasit. Ciobanul raspunde ca a vazut un zid parasit. El sa dus la un mester si pe unul il chema Manole si le-a zis daca construieste cea mai frumoasa manastire le va da bani, dar daca nu va face cea mai frumoasa manastire ii va ameninta cu moartea. Ei ziua ce lucra, noaptea se surpa. El le-a spus sa faca in asa fel sa nu se mai surpe noaptea.”

9. “Vine Negru-voda siun muncitor ii zise ca ei pot sa faca o manastire mai inalta si mai frumoasa. Negru-voda ii lua schitele si ii lasa.”

10.”Monastirea Argesului este o balada care caracterizeaza povestea.”

11. “In text este prezentat Manole care este actorul principal din balada. El este creatorul, geniul pentru ca si-a zidic sotia si copilul nenascut ca un joc nevinovat. (…) Ei construiesc un planor din scandura sa zboare cu el, dar acesta se prabuseste la pamant cu toti mesterii si unde cade Manole se iveste o fantana.”

12. “Manole o zideste pe Ana sau pe sora lui din iubire. Manole le promite mesterilor ca daca ii va face manastirea acolo ii va face boieri.(…) Manole le zice oamnelor ca nu va mai fi nici o manastire ca a lui in tot satul. Cand mesterii s-au urcat pe casa Manole le-a luat scara si a dato jos. Mesterii si-au facut aripi din scanduri si si-au dat drumul in jos si cand sa se dea jos au murit.Si a murit si Manole in acelasi timp.”

13. “Manole la luat scila mesterilor ca sa nu mai dea bani mesterilor.”

CONCLUZIE: Astazi am plans corectand lucrarile elevilor…In plus, am constatat pentru a mia oara ca dezinteresul pentru scoala creste cu viteza luminii, iar pe elevii din ziua de astazi nu-i mai intereseaza literatura si nici limba romana. Nu citest NIMIC, nu stiu sa scrie corect in romana, nu-i intereseaza de momentele in care ii corectezi (fac aceleasi greseli mereu), nu stiu sa se exprime pentru ca nu si-au format un vocabular adecvat (manelele nu sunt suficiente pentru a reusi acest lucru). Incep sa am impresia ca vin la scoala numai pentru a-si bate joc de efortul depus de profesorii lor. Pentru mine, faptul ca nu invata nimic acasa, faptul ca nu citesc deloc, faptul ca nu-i mai intereseaza notele si nu-i mai stimuleaza nici o singura metoda pe care o folosesti, reprezinta o jignire la adresa mea si a limbii nostre materne. Poate ca ma implic prea mult, dar imi respect meseria… Pacat ca cei care vin la scoala pentru a invata sunt din ce in ce mai putini…Si incep chiar sa ma intreb cat voi mai avea puterea sa profesez…Nu sunt atat de puternica incat sa fiu imuna la tot ceea ce se intampla, nu pot ignora nepasarea si nesimtirea majoritatii elevilor. Nu sunt absurda. Stiu ca nu pot invata toti de nota 10, dar cer prea mult ca acestia sa se pregateasca macar de un 5?

Leave a Reply