Blog de profesor

Un alt tip de pictopoezie

10.14.2011 · Posted in Şcoala Dumeşti

Nu ştiu câţi dintre voi cunosc conceptul de pictopoezie, însă noi l-am studiat săptămâna trecută la şcoală. Spun noi pentru că mă refer la mine şi la copilaşii din clasa a IX-a B. Celor care nu cunosc termenul le pot spune că pictopoezia reprezintă un poem realizat  prin ataşarea unor cuvinte alese intenţionat sau extrase  haotic, pe o bucată de pânză  sau pe un tablou deja realizat. Această noţiune a fost inventată de Ilarie Voronca  şi de Victor Brauner, ce defineau conceptul în stil avangardist: “Pictopoezia nu e pictură. Pictopoezia nu e poezie. Pictopoezia e pictopoezie.”

În cadrul lecţiei am discutat şi despre poemul “Pasărea în carouri”, scris de Ilarie Voronca, ce conţine cuvinte din cinci limbi diferite: română, franceză, germană, italiană şi maghiară. De asemenea, am analizat şi poemul lui Geo Bogza, un alt adept al avangardismului, “Madrigal. Icoană şi Păianjeni”, o pictopoezie scrisă sub forma unui om alergând, ce se aseamănă cu caligramele lui Guillaume Apollinaire.

Şi dacă tot am observat că forma poeziei nu e bătută în cuie, ne-am gândit să realizăm şi noi poeme inedite. Aşadar, ne-am îndemnat cu bucăţi de ziare, foarfece, lipici şi coli albe şi ne-am pus pe treabă, separându-ne în echipe. Ce a ieşit puteţi observa mai jos. Unii dintre elevi au fost influenţaţi de lumea haotică a parlamentarilor şi au scris despre Boc, iar numele echipe a fost legat tot de “nenea ăsta”. Ca să vedeţi ce efect are mass-media asupra copiilor noştri!

2 Responses to “Un alt tip de pictopoezie”

  1. Interesant experimentul literar realizat cu elevii de liceu. Il voi aplica si eu la cercul de lectura pe care deja l-am initiat.

Leave a Reply