Blog de profesor

Repetenţi…dar cu bani de liceu!

10.05.2011 · Posted in Şcoala Dumeşti

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu mă declar împotriva frecventării şcolii doar pentru acei bani care li se oferă elevilor de la liceu, şi anume bursa “bani de liceu”. Trebuie să recunoaştem că nu toţi cei care aleg să continue studiile o fac pentru a învăţa. Bursa în valoare de circa 180 ron (aşa era ultima dată) îi motivează să vină la şcoală. Asta nu ar fi o problemă, dacă ar şi pleca acasă cu ceva în tărtăcuţă. Însă, unii nu fac decât să deranjeze orele, să se implice în bătăi cu alţi colegi de clasă sau de şcoală, să îşi bată joc de profesori şi de educaţie. Iar tot ce poţi face e să îi suporţi, să nu îi jigneşti şi să îi păstrezi în cadrul şcolii, pentru că tu, profesorul, eşti vinovat pentru toate: dacă înjură, dacă încalcă regulamentul şcolar, dacă nu învaţă, dacă e prost crescut…şi lista poate continua. Eu sunt de acord cu acordarea acestei burse, însă doar celor care merită cu adevărat. Aş propune o selecţie mai atentă a beneficiarilor: să nu aibă venituri mari (cei care au părinţii prin străinătate declară că nu au nimic, deşi au vile şi condiţii pe care eu nici nu le visez), să aibă media generală peste 7, să aibă 10 la purtare, să nu aibă absenţe nemotivate. Din cele menţionate de mine, doar absenţele se iau în calcul şi adeverinţa de venit luată de la primărie. Oricum, pe aceasta, aproape toţi au venit zero. Mi se pare absurd ca, odată ce ai rămas repetent, să primeşti în continuare bani de liceu. Astfel, poţi alege să faci patru ani de liceu în şase, doar ca să primeşti mai mulţi bani. Şi ne mai mirăm că suntem săraci, dar iată unde se duc banii noştri!

Îmi pare rău, dar eu nu vreau să susţin lenea, incultura, să contribui la formarea unor delincvenţi…pentru că unii dintre ei pe acest drum au apucat-o, iar banii îi ajută să se menţină pe poziţie.

Deci,  fără bursă de liceu: leneşii, impertinenţii, cei care absentează, cei cu media scăzută la purtare, cei care au rămas repetenţi. Lor să li se oprească bursa şi să vedem atunci dacă vor mai continua şcoala de plăcere sau pentru că îşi doresc ca aceasta să contribuie la formarea lor ca oameni.

Leave a Reply