Blog de profesor

Mănăstirea Hadâmbu-un colţ de rai

08.14.2011 · Posted in Din viata de zi cu zi

Ieri am avut ocazia să vizitez Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi. Aşadar m-am gândt să vă împărtăşesc din impresiile mele şi să vă îndemn să vizitaţi voi înşivă acest loc desprins parcă din rai.

Mănăstirea Hadâmbu se află în satul Schitu Hadâmbului din comuna Mironeasa, la aproximativ 30 de km de Iaşi şi este o mănăstire de călugări. A fost întemeiată de boierul grec Iani Hadâmbul în anul 1659.

Încă de când am ajuns acolo m-a impresionat atmosfera găsită, liniştea din împrejurimi fiind mângâiată de acordurile unei slujbe bisericeşti, ce se auzea în întrega curte a mănăstirii. Nu ştiu dacă era vorba despre o casetă sau un preot slujea în momentul respectiv. Curtea este foarte mare, peste tot sunt numeroase flori, o cascada, o masă cu patru scaune din piatră, bănci pe care vizitatorii se pot odihini, pot citi cărţi de rugăciune sau pot asculta slujba. Mi s-a părut o construcţie cochetă şi luxoasă, aranjată cu foarte mult bun gust. După vreo oră de admirat priveliştea, m-am gândit să mai explorez împrejurimile. Aşa am ajuns la iazul mănăstirii, unde am văzut pentru prima dată în realitate patru lebede superbe. Peste iaz se poate trece pe un pod zdravăn de lemn, care susţine la mijlocul lui un foişor dotat cu bănci. Pe partea cealaltă existau leagăne, unde se jucau copiii, dar pe care se odihneau şi adulţii, amintindu-şi cu nostalgie de propria copilărie. Surprizele locului nu s-au oprit aici. Dincolo de iaz am găsit mini ferma mănăstirii: struţi, păuni, cocoşi şi găini moţate, care mai de care mai frumoase, porumbei, un măgăruş, miei, ponei, iepuri mari şi frumoşi. Alături, am zărit o cuşcă de lemn, mai mare decât cea a unui câine şi am bănuit că or avea acolo şi un dulău, care să apere toate animalele menţionate mai sus. Însă, spre bucuria mea, am descoperit acolo doi pui de căprioară, care au atras atenţia vizitatorilor. Retrăgându-ne spre maşină şi admirând peisajul minunat, am zărit câţiva iepuri ce dormeau fără nicio jenă sub nişte brăduţi plantaţi în curte.

Am rămas foarte impresionată de ceea ce am văzut acolo şi m-am simţit liniştită şi fericită în acel loc. Cu siguranţă mă voi reîntoarce la mini Bârsana Iaşului. Vă recomand să mergeţi şi să vizitaţi Mănăstirea Hadâmbu!

Mai jos veţi găsi o serie de fotografii făcute de noi, dar şi un filmuleţ care să vă convingă de frumuseţea colţului de rai vizitat de mine!


Leave a Reply