Blog de profesor

Hai cu toţi la Moldoviţa, că ne-aşteaptă Mocăniţa!

08.11.2011 · Posted in Din viata de zi cu zi

Vă povesteam într-un alt articol despre experienţa pe care am trăit-o în Maramureş, pe Valea Vaserului, în timpul plimbării cu Mocăniţa maramureşeană. O plimbare inedită, dar despre asta am scris în respectivul articol.

Ce vreau să vă comunic eu prin această postare? Am aflat, nu de mult timp, că avem şi noi, moldovenii, o mocăniţă a noastră. E vorba despre cea care pleacă din localitatea Moldoviţa, judeţul Suceava, până la Râşca.   CFF Moldoviţa a fost una dintre cele mai spectaculoase linii forestiere din Romania, atât prin lungime şi profil al liniei, cât şi prin locomotivele şi vagoanele care deserveau linia odinioară. Este folosită o locomotivă cu abur “Krauss” din anul 1917. Locomotiva a fost achizitionata în anul 2005 din Austria, fiind în funcţiune la noi din 2007, dupa recondiţionare. În primii doi ani de funcţionare trenul a folosit o locomotiva diesel, mai nouă, din 1938.

Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa circulă pe o cale ferată cu ecartament îngust. Calea ferată a fost construită de un neamţ, Louis Ortieb, proprietar de gater şi a fost dată în folosinţă în anul 1888. Calea ferata era folosită atunci pentru transportul lemnelor.

Din 25 iunie şi până în 3 octombrie Mocăniţa moldovenească circulă pe traseul Moldoviţa- Râşca (14 km dus-întors). Plecările din Moldoviţa sunt în fiecare sâmbătă şi duminică la orele 13:00 şi 15:00 din spatele hotelului Oana. Călătoria durează o oră (dus-întors), iar preţul este de 10 ron de persoană (tot dus-întors). Din Râşca plecările sunt la orele 13:40 şi 15:40. Pe traseu Mocăniţa se opreşte pentru a se alimenta cu nisip. În viitor linia va fi extinsă spre păstravăria de la km 10. Sunt planuri şi pentru extinderea linie în direcţia opusă spre Vatra Moldoviţei si mănăstirea Moldoviţa.

Printre obiectivele turistice pe care le puteţi vizita în zonă se numără:

-Muzeul de ouǎ decorate Lucia Condrea

-Muzeul Satului Moldoviţa

-Mǎnǎstirea Moldoviţa

Mocăniţa se poate închiria la orice oră pentru diverse festivităţi organizate!

Hai cu toţii la o plimbare cu Mocăniţa moldovenească!

 Visit Calea Ferata Ingusta Criscior Romania

 

 

GRIGORE LESE – CANTEC DESPRE BUCOVINA

Asculta mai multe audio diverse

Leave a Reply