Blog de profesor

Bloggerii şi gramatica

08.21.2011 · Posted in Din viata de zi cu zi

Scriu acest articol pentru că mă irită româna stâlcită a unora dintre cei care se numesc bloggeri. Din punctul meu de vedere, aceştia ar trebui să scrie impecabil sau, cel puţin, să nu faulteze limba română la tot pasul. Aud des scuze de genul : “Eu nu-s profesor de română”, “E mai important ce vreau să transmit, decât dacă scriu corect” printre cei care comit greşeli.  Ei bine, nu e chiar aşa…Pentru unii bloggeri, relaţia lor cu gramatica e ca cea dintre babă şi mitralieră…

Ca blogger, trebuie să te gândeşti că paginile tale sunt citite de atâta lume…Unii îşi pot face o părere proastă despre tine şi nu te vor mai vizita, alţii, mai tinerei sau chiar copii, ar putea fi influenţaţi de felul în care scrii şi ar începe să comită şi ei erori. Sau ar fi derutaţi. Un cetăţean al României trebuie să ştie să scrie corect în limba natală (măcar atât!!!), indiferent de meseria pe care o are. Nu există scuze pentru greşelile pe care le faci, iar când ţi se atrage atenţia ar trebui să iei măsuri şi să te corectezi. Vorbesc despre cei care comit greşeli colosale din punctul meu de vedere : lipsa acordului dintre subiect şi predicat, “chear” pentru chiar, “aceiaşi tastatură”(în loc de femininul aceeaşi), “voi ce a-ţi face” ( în loc de forma corectă a verbului la condiţional-optativ aţi face), “să fi” ( în loc de să fii), “ei însăşi” ( în loc de ei înşişi), “mi-a lăsato” ( în loc de mi-a lăsat-o), “alţi” ( în loc de forma articulată alţii), ” să ei” ( în loc de să iei) etc.

Semnele de punctuaţie au un rol major. Mesajul poate fi deformat prin folosirea lor necorespunzătoare sau prin lipsa acestora. Oricum, ideile nu ţi le poţi exprima corect, fără să fie şi semnele de punctuaţie în regulă. Poate că sunt persoane care vor înţelege ceea ce ai vrut tu să transmiţi, dar nu ar fi mai bine să fie totul clar pentru toată lumea?

Mai multă atenţie nu strică nimănui! Hai pa şi spor la scris!

2 Responses to “Bloggerii şi gramatica”

  1. Sunt de acord în totalitate! Nu trebuie să fii profesor de română ca să scrii corect. Iar din bun-simţ, măcar, un blogger n-ar trebui să folosească scuza asta ca să-şi justifice incultura… :)

Leave a Reply