Blog de profesor

Violenţa este o crimă!

07.14.2011 · Posted in Din viata de zi cu zi

Este foarte important să încercăm să prevenim comportamentele violente, să acordăm ajutor victimelor, dar şi să introducem în legislaţie măsuri menite să descurajeze agresorii şi să  încurajeze victimele să raporteze autorităţilor situaţiile în care se află.

În primele trei luni ale anului 2011 au fost denunţate în România peste 1400 de infracţiuni intrafamiliale săvârşite cu violenţă. Douăzeci şi şapte de persoane au fost ucise de către un membru al familiei în perioada ianuarie-martie. Anul trecut au fost sesizate peste 4800 de infracţiuni săvârşite cu violenţă în mediul familial.

De multe ori şi copiii sunt abuzaţi de către părinţi. Violenţa asupra copilului este o problemă gravă a societăţii româneşti. Pentru stoparea acestui fenomen este necesară schimbarea mentalităţii adultului în creşterea şi educarea copilului. Ar trebui derulate mai multe campanii la nivel naţional, pregătiţi specialişti care să lucreze cu copiii, să se dezvolte servicii specializate, să se îmbunătăţească cele deja existente.

Vă invit să urmăriţi o secvenţă din filmuleţul de animaţie norvegian, “Angry man“, care ilustrează impactul violenţei asupra copilului, chiar dacă acesta nu este întotdeauna victimă directă . Personajul principal este Boj, un băieţel ce asistă la crizele de furie ale tatălui său, care îşi agresează soţia. Boj e sfătuit de cel mai bun prieten al său, un căţel, să-i scrie  regelui pentru a cere ajutor. Îndemnul este clar:”Spune mai departe!”, iar acesta urmăreşte încurajarea tinerilor în a solicita ajutorul în cazul în care sunt victime ale violenţei domestice sau chiar martori. Am vizionat filmuleţul împreună cu elevii mei, la ora de dirigenţie. M-a durut să văd tristeţea de pe chipurile lor. Unii nu au dorit să vorbească despre acest subiect, dar se vedea destul de clar pe feţele lor că sunt martori la astfel de scene.

Implică-te în acţiuni de combatere a violenţei domestice şi spune-i STOP!

 

Leave a Reply