Blog de profesor

Gata de moarte

07.28.2011 · Posted in Din viata de zi cu zi

Am văzut astăzi la Tv un reportaj despre o bătrânică din Bucureşti, din cartierul Ferentari, ce ţine în umila garsonieră în care locuieşte un ditamai siciriul, bijuterie pe care şi-a achiziţionat-o în urmă cu doi ani, alături de alte cele necesare înmormântării.

Se pare că moartea a ocolit-o în aceşti doi ani. Nu se ştie dacă e de vină sau nu sicriul cumpărat. Poate îi urmăreşte mai degrabă pe cei care o ignoră şi doreşte să îi ia prin surprindere. Nu ştiu însă ce au găsit amuzant cei care au prezentat reportajul la TV şi care, în plus, au chemat vreo trei invitaţi să dezbată acest subiect. Unii, tari la minte, au susţinut că ar fi un lucru morbid, alţii, că femeia nu e sănătoasă mintal. Eu nu-mi imaginez ce-au toţi cu sărmana femeie. Dacă ea e şocată, înseamnă că toate vecinele mele în vârstă sunt la fel. Pentru că şi acestea se pregătesc din timp pentru moarte, aşezându-şi în lada lor pentru înmormântare tot felul de lucruri: prosoape, capoate, batiste, material pentru fuste, rochii, cum se dă pe la ţară. Sunt unii bătrâni din sat care au şi siciriul cumpărat. Îl ţin în pod . L-au ales pe gusturile lor şi li s-a făcut după măsuri. În acest fel sunt siguri că moştenitorii nu îi vor îndesa într-o cutie de lemn, aşa cum găsesc la prima căutare.  Aşa am văzut la mine în localitate de când m-am născut. Asta nu înseamnă că ar avea ceva cu capul. Pur şi simplu, aşa au văzut şi ei la înaintaşii lor. Şi nici nu au vrut să devină o povară prea mare pentru urmaşi, în momentul nefericit ce va veni fără îndoială.

Băbuţa din Bucureşti şi-a argumentat decizia, spunând că nu vrea să fie scoasă din casă “cu sacul” şi incinerată. A vrut să fie sigură că va fi îngropată. Şi poate nu avea femeia rude care să se ocupe de ea. De ce să o judecăm?  a luat o decizie, fără să facă nimănui rău. În fond…ştim că noi suntem normali? Ce e normalitatea până la urmă?

Leave a Reply