Blog de profesor

Festivalul Naţional Tanabata

07.15.2011 · Posted in Din viata de zi cu zi

Dacă ai drum prin Grădina Botanică duminică nu trebuie să ratezi Festivalul Nipon Tanabata. Asociaţia româno-japoneză Himawari vă invită la cea de-a patra ediţie a acestui festival, începând cu ora 12.00.

Festivalul Tanabata este un festival de vară care are loc în luna iulie. În această lună, într-o anumită dată, oamenii işi scriu pe foi viu colorate dorinţele lor pentru anul respectiv, urmând ca până la finele anului acestea să se îndeplinească.

În trecut, în Japonia, în data de 7 iulie avea loc sarbătoarea stelelor, a adolescenţilor sau a îndrăgostiţilor. Acestă sarbătoare se numea Tanabata.

Tanabata işi are rădăcinile într-o străveche legendă chineză în care se vorbeşte despre două stele (Altair sau Steaua Păstorului şi Vega sau steaua Ţesătoarei). Aceste stele erau aşezate de o parte şi de alta a Căii Lactee, ele se apropie o singură dată pe an una de cealaltă.

În cultura niponă stelele poartă numele îndrăgostiţilor, şi anume Kengyuu (frumosul păstor) şi Shokujou (minunata prinţesă). Aceştia sunt sortiţi să fie fericiţi doar o singură dată pe an, pe data de 7 a lunii iulie, în restul timpului fiind despărţiţi de Calea Lactee.

Legenda Tanabata
Două stele, Steaua Prinţesei Ţesătoare (Orihime,Vega) şi Steaua Tânărului Păstor (Hikoboshi, Altair) s-au îndrăgostit.
Steaua Prinţesei Ţesătoare era foarte pricepută la croit, iar tatăl său era Regele Cerurilor. Deşi Steaua Tânărului Păstor avea un rang modest, regele, în mărinimia sa, le-a îngăduit celor doi aştri să se căsătorească. Însă, cei doi, fiind atât de îndrăgostiţi unul de celălalt, au uitat să îşi îndeplinească sarcinile lor.
Steaua Prinţesei Ţesătoare nu mai croia hainele de care era atâta nevoie în împărăţie, iar Steaua Tânărului Păstor nu mai avea grijă de numeroasele turme de oi.
Regele s-a înfuriat atât de tare, încât a decis despărţirea celor două stele. Li s-a poruncit să locuiască în părţi opuse ale Căii Lactee, Râul Strălucitor al Cerurilor.
Celor doi îndrăgostiţi li s-a permis însă să se revadă în fiecare noapte a zilei de 7 Iulie, când aceştia traversează cerul.
Cum sarbatorim Tanabata
Festivalul Tanabata, este un festival de vara care are loc in luna iulie. In Japonia oamenii se imbraca in yukata-uri colorate sau kimono-uri si se aduna pentru a –si scrie dorintele pe bilete si pentru a le agata in crengile de bambus. Traditia spune ca aceste dorinte se indeplinesc pana la sfarsitul anului.

Deşi şcoala la care predau are un parteneriat cu nişte japonezi, eu nu am avut ocazia (sau curajul) să intru în contact cu ei, trăgând doar cu ochiul pe geamul cancelariei când aceştia realizau tot felul de joculeţe cu elevii noştri, în curtea şcolii. Nu pot spune că nu eram curioasă, dar mă gândeam mereu la ce le voi zice dacă vor intra în discuţie cu mine, neştiind dacă engleza mea va fi compatibilă cu a lor. Aşadar, m-am mulţumit să observ fascinată, ceea ce se petrecea afară. Aceşti tineri i-au învăţat pe copiii noştri să realizeze origami şi ne-au adus şi mâncăruri specifice ţării lor. A fost un schimb cultural interesant, ce merită repetat.

Duminică voi fi prezentă la evenimentul ce se va desfăşura în Grădina Botanică, de data aceasta fiind mai aproape de reprezentanţii Japoniei. Va fi o duminică sortită descoperirilor şi noului.

Programul festivalului Tanabata:

12:00: Începerea festivalului

12 :10 – 13:10: Workshop origami 1

12 :10 – 13:10: Îmbracare yukata 1

12 :10: Joculeţ haiku

13:10 – 14:10: Workshop dansuri 1

13:40 – 14:40: Workshop origami 2

14:10 – 15:10: Îmbrăcare yukata 2

15:10 – 16:10: Workshop origami 3

15:10 – 16:10: Workshop shodo 1

15:10: Joculeţ haiku

16:10 – 17:10: Workshop dansuri 2

16:40 – 17:50: Workshop origami 4

18:00: Închiderea festivalului

Pe toata durata festivalului:
- Vânzare origami;
- Expoziţie obiecte;
- Stand info + înscrieri pentru workshop-uri

Haideţi şi voi la Festivalul Nipon Tanabata pentru a avea o duminică relaxantă, dar în acelaşi timp educativă!

Leave a Reply