Blog de profesor

Ziua a opta: Arzătoare…Râzătoare…Răzătoare…Rozătoare

05.20.2011 · Posted in Jurnal 2 în 1-Aventuri în junglă

Astăzi, ultima zi de şcoală din această săptămână…Zi însorită, mai frumoasă ca oricând…doar e vineri. Terminator porni spre şcoală cu un zâmbet ironic pe faţă. Întreaga natură părea în sărbătore, numai ea trebuia să muncească. Însă…cu plăcere!

Deşi afară era frumos şi pisicile din curtea şcolii căscau la soare, iar câinii adoptaţi de copii aşteptau cornul şi laptele, şcolarii noştri nu aveau niciun chef de învăţat. Prin urmare, recapitularea pentru teză a fost o adevărată tortură pentru ei. Întrebări chinuitoare, materie grea, lacune, noţiunile cerute ca răspunsuri păreau pentru unii amintiri triste din copilărie. Noi invenţii au fost lansate pentru a pune capac unei săptămâni amuzante.

- Ce sunt cuvintele derivate, copilaşi?

Ăla eu, ăla eu…doar, doar o pica răspunsul de undeva din cer.

-Bebeluş, crezi că dacă stau cu spatele la tine nu mi-am dat seama că nu ştii răspunsul? Prea eşti tăcut! Poftim! M-am înşelat?

-Cuvintele derivate sunt..sunt…nu sunt…sunt…cuvinte derivate!

-Asta e logic! Altceva mai ştii despre ele?

-Nu…

-Ia loc atunci! Te-ai pregătit frumos pentru teză. Ora următoare o dăm.

-Învăţ în week-endul acesta.

-Toate trebuiau învăţate la timpul lor.

-Gicuţă, ia uite ce ne cere exerciţiul: să alcătuim familia lexicală a cuvântului “arzătoare”. Vrei să încerci?

-Da. E uşor. Ştiu!

-Poftim!

-De la “arzătoare” avem aşa: “râzătoare”…şi, şi…

- Şi mai ce?

- Şi… “răzătoare”…

-Aşa..Şi mai ce?

-Păi…”rozătoare”…

- Bravo..Deci: râzătoare, răzătoare şi rozătoare. Altceva mai ştii?

- Nu-mi mai trece prin cap…

- Stai jos şi odihneşte-l…A făcut şi aşa un efort imens…

La ultima oră Terminator a aflat că şerpii şi şoriceii sunt insecte. Tot invenţia copiilor săi.

La altă oră a fost şocată şi mai mult . După ce elevii au avut de rezolvat o temă simplă: realizarea unei descrieri literare şi a unei descrieri ştiinţifice în care să prezinte satul lor natal,au prezentat mândri rezultatele. Aşa se face că într-una dintre  compunerile descriptive figurile se plimbă pe drum prin acel sat, existau pe acolo şi imagini artistice, locuitorii modifică realitate, inventează, limbajul sătenilor este expresiv, aceştia mărturisindu-şi sentimentele. Realitatea este modificată. Din contră, în descrierea ştiinţifică limbajul sătenilor este clar, nu mai inventează, vorbesc pe scurt ca să îi înţelegem, realitatea este reală, nu mai apar figuri de stil pe străzi. Şi descrierile pot continua în acelaşi stil…Când eleva noastră a început să citească primele rânduri cu un zâmbet  de încântare pe faţă, Terminator a avut impresia că va auzi o temă bună. Brusc a rămas şocată, a oprit fata, a rugat-o să repete primele fraze şi a crezut că e o poantă sau că este luată peste picior. Ar fi acceptat acestea mai degrabă, decât să fie realitatea atât de dură. Însă, caietul fetei era dovada clară a gogomăniei…

De data aceasta, Terminator a  aşteptat cu nerăbdare cursurile de după-amiază. Cel puţin, aici nu va avea parte de aşa mult umor ucigător!

Leave a Reply