Blog de profesor

Testele PISA în învăţământul românesc

05.02.2011 · Posted in Din viata de zi cu zi

În anii ce au trecut s-a dovedit faptul că elevii români nu sunt încă pregătiţi pentru testele PISA. Deşi par destul de uşoare la prima vedere, ele presupun ca elevii să aibă multe cunoştinţe, să fie capabili de conexiuni logice.

Invatamantul romanesc a obtinut punctaje extrem de slabe la testele PISA, pentru anul 2009, situandu-se sub media punctajului obtinut de tarile evaluate, la toate cele trei capitole analizate: lectura, matematica si stiinte.

ltima testare PISA (Programme for International Student Assessment – Programul de Evaluare Internationala a Elevilor initiat de OCDE – Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), prin care se evalueaza nivelul atins in pregatirea scolara a elevilor de 15 ani, pe baza unor teste standardizate si care s-a desfasurat anul trecut, a adus iarasi rezultate slabe pentru sistemul educational romanesc. Din nou, elevii romani testati nu au luat note prea bune la niciuna dintre sectiunile de examen pe care le-au sustinut anul trecut. Examinarea, la care au participat elevi romani selectati dupa anumite criterii din scoli din intreaga tara, a inclus trei domenii – citirea, matematica si stiintele. Daca ne referim la clasamentul general, tara noastra a ocupat pozitia 49 din cele peste 70 de tari evaluate. La Citire/Lectura, Romania a obtinut 424 de puncte (cu 28 de puncte mai mult fata de punctajul inregistrat la testarea din 2006), cu 69 de puncte sub media tarilor participante la evaluare care a fost de 492 de puncte. Nici la matematica rezultatele nu au fost mai bune. La aceasta proba, Romania a obtinut 427 de puncte (cu 12 puncte in plus fata de evaluarea precedenta), iarasi cu multe puncte (72) in urma fata de media de 499 de puncte. La Stiinte, Romania a reusit 428 de puncte (cu zece puncte in plus fata de evaluarea din 2006), dar mai putin cu 73 de puncte fata de media de 501 puncte. Chiar daca locul 49 raportat la peste 70 de tari analizate nu pare chiar cel mai slab, daca ne referim strict la Uniunea Europeana, Romania s-a clasat pe ultima pozitie.

Desi par foarte simple la prima vedere, testele PISA se bazeaza insa pe o alta filosofie de invatare a elevilor, care atunci cand le abordeaza trebuie sa apeleze la logica si corelatii intre notiunile invatate. De aici vine permanentul esec al invatamantului nostru. In scoala romaneasca, dupa cum spun unanim expertii in educatie, elevii au fost obisnuiti sa invete pe dinafara ce li se preda sau citesc din manuale, lipsind corelatiile cu notiunile de la celelalte discipline.

„Nu putem contesta ca testarea este obiectiva. Trebuie spus insa ca la noi nu exista o cultura a acestui tip de teste. Sistemul nostru de evaluare nu este compatibil cu cel PISA, elevii nostri nu sunt obisnuiti cu asa ceva. La noi se pune accent pe cantitatea de informatii, iar la testarea PISA abordarea este complet diferita“, a declarat Marian Banu, inspector cu imaginea in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

Aceste informaţii au fost preluate de pe www.publicatii.arhivafoto.ro

Voi posta aici modele de teste PISA. Poate există profesori ce doresc să le rezolve cu elevii lor sau elevi ce vor să îşi testeze cunoştinţele.

pisa 2006 romana

PISA_enunturi

PISA_raspunsuri

Leave a Reply