Blog de profesor

Perle de la simulare(mai 2011)

05.10.2011 · Posted in Şcoala Dumeşti

1. “Tăpşan, culbec, troscot şi coviltir sunt mai multe feluri de a face şi de a spune că culbecul este melc.”

2. “Licuriciul” este un text în versuri, iar Otilia Cazimir vorbeşte despre el ca şi cum ar vorbi despre un animal bolnav.

3. “Balzac este un om care şi-a pierdut umbra.”

4. “Între realitate şi ficţiune nu este decât puţin pentru că realitatea este una, iar ficţiunea este alta şi ele se împreunează şi se fac aceleaşi lucruri.”

5. “Eul liric este subiectiv deoarece în text caracterizează personajele atât moral, cât şi fizic. Acest text este o operă lirică, deoarece autorul descrie şi caracterizează textul şi personajele la persoana I. Eul liric este prezent în text deoarece şi el este caracterizat de către autor. ”

6. ” Motivul pentru care copilul nu înţelege Fiziologia vegetală era acel microscop pe care îl punea să priveascădiferite obiecte din agricultură.”

7. ” Când am fost odată pe un deal am văzut multe fiinţe omeneşti: gândaci, şopârle, cărăbuşi. Atunci un cărăbuş a venit la mine şi tot căuta să se joace cu mine. Eu l-am fugărit şi i-am spus că e urât şi prost.”

8. ” Momentul prezentat este vara, când ies toţi cărăbuşii şi toţi copiii se duc să-i prindă ca să se joace cu ei. Autorul s-a gândit la o zi de primăvară, când sosesc toate păsărelele la noi.”

9. ” Cratima în acest vers are rolul de-a face dintr-un cuvânt două.”

10. ” Dragi copii, să ştiţi că într-o bibliotecă nu vă mănâncă nimeni. Aş vrea să vă spun ceva: După ore poţi veni chiar aici la C.D.I. Dacă intri în bibliotecă ajungi la conştientizare. dacă citeşti, viaţă bună trăieşti. Poţi deveni chiar şi ministru al învăţământului!”

11. ” Rolul cratimei precizează ceva mai important şi e luat din altceva.”

12. ” Textul este o operă lirică pentru că autorul este un mare scriitor de poezii. S-a exprimat bine şi a scris din inimă. Este foarte frumos că este român şi că poeziile lui ESTE citite.”

13. ” Opinia mea publică în legătură cu necesitatea unei biblioteci publice rulante este că nu-i normal să fie tot felul de cărţi. Ar trebui să fie cărţi prentu copii!”

14. ” Autorul textului: Emil Racoviţă

Jocul descoperit: Melcul”

15. ” Gândăcelul mare şi prost face acţiunea, arată expoziţiunea, naraţiunea, figurile de stil.”

Leave a Reply