Blog de profesor

Respect pentru educaţie!

03.12.2011 · Posted in Şcoala Dumeşti


Tensiune, frică, nervi…iată câteva dintre lucrurile ce caracterizează sistemul educaţional din Romania anului 2011. Educaţia a ajuns pe cea mai de jos treaptă prin „bunăvoinţa” celor ce ne conduc. Profesori desconsideraţi şi elevi bulversaţi, toţi dansăm într-o horă cântată de cei „mari”.

Ne-am obişnuit să citim prin ziare ştiri penibile despre diferite cazuri negative din şcolile din ţară, să citim cu sufletul la gură mai degrabă o ştire de genul: „Profesoară îndrăgostită de elevul X” sau „O elevă a dansat din buric pe catedra şcolii Y”, decât o carte bună de literatură. Ne-am obişnuit să fim martori la cele mai josnice măsuri luate în educaţie, fără a riposta şi să ne mulţumim cu puţinul pe care îl avem, dovadă a faptului că şedinţele de „dresaj” la care am participat fără să ne dăm seama şi-au atins obiectivele. Suntem martori la distrugerea sistemului de învăţământ şi se pare că ţelul guvernanţilor nu este acela de a crea minţi strălucite, ci de a îndobitoci elevii, viitorul ţării, cu scopul de a crea o masă omogenă, care să îi urmeze fără să gândească şi fără să protesteze.

Cu toate acestea ar trebui să ne îndreptăm atenţia asupra evenimentelor cu adevărat valoroase din sistemul educaţiei şi să apreciem, să lăudăm, ceea ce încă mai avem bun. Ar trebui să oferim modele şi să le promovăm pentru a ieşi din noroiul în care am fost aruncaţi. Poate că evenimentele pozitive desfăşurate în şcoli nu par la fel de spectaculoase ca cele negative şi nu au acelaşi impact asupra publicului. De aceea ar trebui să reeducăm publicul pentru a începe să citească şi ştirile cu adevărat folositoare.

Şcoala promovează şi lucruri pozitive, dar care nu sunt aduse la cunoştinţa publicului consumator de ştiri ieftine, care nu-i solicită prea mult gândirea. E adevărat că trebuie să ai o oarecare cultură pentru a citi, a înţelege şi a aprecia evenimentele culturale. De aceea este necesar să promovăm valorile şi modelele ce ar putea să salveze viitorul educaţiei şi al României.

One Response to “Respect pentru educaţie!”

  1. Acesta este rolul scolii, sa indoctrineze. Se intimpla de cind au preluat comunistii puterea. Ce e nou in asta?

Leave a Reply