Blog de profesor

Povestea mărţişorului

A fost odată o prinţesă frumoasă ce stăpânea puterea gheţii. Fiind o prinţesă de gheaţă, cobora din regatul ei pe pământ pentru a aduce aminte pământenilor, că ea stăpâneşte pământul şi că, niciodată nu îi va da surorii sale, Primăvara, locul cuvenit.

Ea purta o rochie albă, lungă până la pământ şi împodobită cu flori de gheaţă, ce străluceau ca nişte diamante. Orinde păşea ea, se transforma în gheaţă.

Mergând într-una din zile printr-o pădure de brazi înalţi, găsi în mijlocul acesteia un trandafir roşu ca sângele, cu un miros plăcut şi care răspândea în lumina întunecoasă o lumină orbitoare. Prinţesa se apropie de el, intenţionând să îl ia cu ea în lumea gheţii. Însă ceea ce nu ştia crăiasa era că acea floare era blestemată de cea mai mare vrăjitoare din lume. Aceasta aruncase asupra trandafirului un blestem cumplit: în momentul în care cineva se va înţepa în spinii lui, va muri. Ea luă trandafirul şi pleacă spre palatul de cleştar. Ajunsă aici, prinţesa se duse într-o cameră friguroasă, de gheaţă. Totul din acea cameră era din gheaţă. Crăiasa puse trandafirul pe pat şi în acel moment ferestrele camerei s-au deschis larg şi un vânt rece a invadat încăperea. În locul în care a fost pus trandafirul a izbucnit un foc. Cu toate că patul fuse distrus, trandafirul rămase ca neatins. Prinţesa îl luă repede şi, din neatenţie, se înţepă într-un spin. În acel moment, pe rochia albă a ei, începură să apară pete roşii de sânge. Pe loc rămase fără aer şi căzu lângă pat. Slujitorii o găsiră şi o duseră într-un loc sigur. Toată lumea de la palat era îngrijorată pentru tânăra crăiasă. După trei zile şi trei nopţi prinţesa se trezi într-o lume diferită de cea în care trăia ea. Puterile îi fuseseră luate şi ea devenise o simplă prinţesă. Purta rochia cea albă pătată cu sânge. Nu ştia de unde provin acestea şi unde a ajuns, însă după un timp îşi aminti cele întâmplate. Se uită împrejur şi îşi dădu seama că se află în paradisul surorii sale, Primăvara. Imediat a înţeles că trebuia să îi cedeze locul acesteia. O întâlni pe sora sa în palatul ei şi îşi ceru iertare. Primăvara luă locul surorii sale de gheaţă şi hotărî ca prima lună a ei să se numească martie. Simbolul primăverii a devenit  mărţişorul, un şnuruleţ împletit din fir alb şi roşu, care să amintească de crăiasa de gheaţă şi de legenda acesteia.Prinţesa i-a oferit Primăverii acest mărţişor confecţionat din pânza rochiei sale albe cu pete roşii. Mărţişorul a devenit simbolul împăcării celor două surori.

Tradiţia lui a fost păstrată până în zilele noastre, doar că semnificaţiile s-au schimbat. Astăzi, băieţii oferă fetelor mărţişoare pe 1 martie în semn de respect pentru acestea. Totodată, el este şi simbolul primăverii. Trandafirul rupt de crăiasă reprezenta blestemul iubirii, iar rochia albă însemna puritatea. Martie înseamnă iubire contopită cu puritate.

Eleva: Plăcintă Veronica, clasa a VI-a A

SAM Dumeşti

 

4 Responses to “Povestea mărţişorului”

  1. voi nu stiti ca elevi vor copia asta?
    incercati sa vedeti cand dati sa compuna o poveste cu martisor

    • calliope22 says:

      Ai mei nu vor copia pentru ca eu deja cunosc compunerile pe care le-am primit de la ei si de la altii. Cat ii priveste pe ceilalti elevi, sa speram ca doar se vor inspira. Depinde foarte mult de ei, de educatie, de felul in care au fost invatati sa isi faca temele si de constiinta pe care o au.

  2. Buna,eu sunt un elev de cls a VI-a si nu am copiat aceasta “poveste”.Eu doar m-am insipar si am luat niste fraze pe care le-am imbunatatit.

Leave a Reply